Weigla na Hradě vystřídá Mynář, šéf protokolu zůstane

Miloš Zeman (vlevo) a šéf SPOZ Vratislav Mynář

Miloš Zeman (vlevo) a šéf SPOZ Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Vedoucím kanceláře Hradu se stane předseda Strany práv občanů - zemanovci Vratislav Mynář. Ve včerejší televizní partii to řekl prezident Miloš Zeman. Mynář se vzdá svého stranického postu, protože jeho nová funkce bude podle Zemana „full time job“.

Dosavadní kancléř Jiří Weigl už dříve řekl, že ještě dva až tři měsíce na Hradě zůstane, aby svého nástupce zacvičil. Zeman nedávno poznamenal, že s výjimkou vicekancléře Petra Hájka a šéfa politického odboru Ladislava Jakla bude čekat na to, jak se ostatní zaměstnanci rozhodnou. Zatím není jasné, kdo vystřídá Hájka. Naopak Jakla pravděpodobně nahradí jeden ze Zemanových nejbližších spolupracovníků Jaroslav Hlinovský. Zemanovou mluvčí bude Hana Burianová, která tuto pozici zastávala i v předvolební kampani. Ředitelem zahraničního odboru se stane diplomat a dosavadní velvyslanec v Austrálii Hynek Kmoníček. Z týmu exprezidenta Václava Klause zůstane šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, s nímž se donedávna počítalo na post velvyslance ve Vatikánu. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) koncem minulého týdne řekl, že místo Forejta navrhne někoho jiného. Z funkce neodejde ani ředitel Správy Pražského hradu Ivo Velíšek.

Na rozdíl od Klause nebude mít Zeman stálé placené poradce. „Občas budu do Lán svolávat porady s různými experty, někteří budou stabilní, jiní ad hoc,“ konstatoval prezident. Ten se chce rovněž scházet s bývalými ministry své vlády jako například Miroslavem Grégrem, Jaromírem Schlingem či Janem Fenclem. A plánuje navázat na tradici Václava Havla, který se s přáteli setkával ve vile Amálie. Takováto analogie Masarykových Pátečníků by podle Zemana byla velice zajímavá.