Wikov dodá do Pákistánu 50 větrných elektráren za čtyři miliardy

větrná elektrárna

větrná elektrárna Zdroj: CEZ

Královéhradecká společnost Wikov Wind ze strojírenské skupiny Wikov Industry dodá do Pákistánu 50 větrných elektráren za čtyři miliardy korun. Původně firma jednala o polovičním množství. Na zdvojnásobení objemu dodávek původní smlouvy se dnes dohodly obě strany v Praze.

Firma Wikov Wind smlouvu podepsala s vládou pákistánské provincie Sindh, díky kontraktu vytvoří desítky pracovních míst. „Počítáme nadále s tím, že stavba větrného parku začne na počátku roku 2013, kdy bychom měli finálně doladit financování celého projektu, které zajišťujeme formou exportního financování založeného na pojištění EGAP,“ uvedl generální ředitel Wikov Industry Antonín Růžička.

Financování má podle něj i státní záruku pákistánské strany. Výkon větrné farmy má být 100 megawattů a stavba by měla trvat do roku 2014. Wikov hodlá do výroby soustrojí zapojit i další české strojírenské firmy.

„Jde o obrovský projekt, takže počítáme s odběrem výrobních komponent od dalších českých firem, kterým nabídneme práci,“ uvedl Růžička. Až desítky míst firma nabídne v Hradci Králové a okolí. Mělo by jít hlavně o pracovníky montáže, servisu a technické profese.

V Pákistánu Wikov Wind hodlá využít tamních stavebních firem, například při úpravách pozemků, vybudování základů, přístupových cest či skladů. Především kvůli snížení dopravních nákladů počítá s lokálními dodávkami ocelových tubusů věží a listů elektráren.

:

Ostatní stěžejní součásti větrných elektráren s největší přidanou hodnotou, například gondola elektrárny s převodovkou z hronovského Wikov MGI, budou české produkce.