Začíná kongres ODS, vystoupí premiér a šéf strany Nečas i hosté

Petr Nečas, ODS

Petr Nečas, ODS Zdroj: CTK

Na brněnském Výstavišti začíná ostře sledovaný kongres ODS. Delegáti na něm rozhodnou o pokračování nynějšího premiéra Petra Nečase v čele strany a na další dva roky vyberou stranické vedení. Volit se ale bude až v neděli. Dnes delegáty čeká především zpráva nynějšího předsedy a premiéra Nečase, vystoupení pozvaných hostů a politická diskuse, podle programu kongresu vedená až "do vyčerpání všech přihlášených", která ale možná bude neveřejná.

V pořadí 23. kongres občanských demokratů bude řešit také situaci ve Sněmovně, kde vláda ztratila schopnost prosazovat zákony kvůli několika odpůrcům Nečase mezi poslanci ODS. Kongres se navíc odehrává bezprostředně po krajských a senátních volbách, v nichž ODS výrazně neuspěla. Nečas má ale šanci, že pozici lídra strany obhájí.

O tom, zda bude politická debata na kongresu uzavřena pro média, rozhodne kongres v úvodu dnešního jednání. Návrh zazněl na pátečním jednání výkonné rady ODS.

Mezi hosty kongresu ODS by se měl objevit předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg. Do Brna se naopak nechystá zakladatel ODS Václav Klaus, který stranu později opustil.

Na kongres občanských demokratů v Brně nemíří ani předsedkyně nejmenšího koaličního uskupení LIDEM Karolína Peake, která dnes v moravské metropoli zasedne na ustavujícím shromáždění své vlastní strany.