Zadlužené kraje norma nedožene

Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích.

Rath tam byl dopraven z vazební věznice v Litoměřicích. Zdroj: ctk

Je to paradox. Dluhy měst a obcí loni poprvé od roku 2007 klesly, ale připravovaná finanční ústava je stejně nejspíš donutí ještě více šetřit. Naopak dluhy krajů se loni zvedly o 17 procent na 22,3 miliardy, ale chystané dluhové brzdy se nemusí příliš bát. Ne že by měly finance v pořádku. Vysoký podíl dotací v krajských rozpočtech je však ještě dlouho ochrání před limitem maximálního zadlužení 60 procent průměrných příjmů za poslední čtyři roky.

Pokud by se dotace do výpočtu limitu nezapočítávaly, brzda by nyní nejspíš dopadla na Olomoucký či Pardubický kraj. Olomoucký loni disponoval vlastními příjmy zhruba 4,4 miliardy a zároveň vykazoval druhé největší zadlužení ze všech krajů – skoro 3,3 miliardy. Jenže když započítáme na straně příjmů i 6,5 miliardy dotací, především na regionální školství, příjmy jsou rázem na skoro 11 miliardách a celkové zadlužení je pod stanoveným limitem.

je přitom reálnou hrozbou konsolidace veřejných financí. Zatímco třeba ve zadlužení radikálně stouplo z nuly v roce 2007 až na loňské 3,7 miliardy, Plzeňský kraj hospodaří bez dluhů a třeba v Jihočeském kraji se daří dluh snižovat.