Zadlužených obcí je méně, přesto je jejich počet rekordní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Tomas Kubelka

Počet zadlužených obcí, které se potýkají s rizikovým hospodařením, v roce 2012 mírně klesl, přesto dosáhl druhé nejvyšší úrovně za dvanáct let. Nejhorší situace je v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji. Vyplývá to ze studie společnost Bisnode.

S rizikovým hospodařením má problém 77 českých obcí, jde o 1,23 procenta z celkového počtu 6246 obcí. V roce 2011 bylo kriticky zadlužených 84 obcí.

„Navzdory skutečnosti, že celkové příjmy obcí meziročně klesly o 13 procent, hospodaření obcí vykázalo vyšší rozpočtový přebytek nežli v roce 2011. Pokles se tak týkal jak příjmové, tak výdajové strany, a to zejména z důvodu prudkého poklesu dotací,“ uvedl analytik Bisnode Michal Řičař.

Dodal, že menší obce dokáží většinou lépe odhadnout svou příjmovou, a podle toho upravit i výdajovou stránku. Zatímco v kategorii nejmenších obcí je podle něj zadlužena přibližně každá pátá, z největších obcí je to celých 90 procent. „Velké obce mají také nejvyšší dluh v přepočtu na obyvatele, nejméně svoje obyvatele zadlužují obce nejmenší, z nichž většina nemá dluh vůbec. Pokud už se však malá obec zadluží, pak výše dluhu na obyvatele dosahuje nejvyšších hodnot,“ doplnil Řičař.

Nejvíce problém s financováním mají obce v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji. Naopak nejmenší poměr počtu rizikových obcí k celkovému počtu v kraji byl ve Zlínském a Moravskoslezském kraji.

Ve srovnání s rokem 2011 si nejvíce polepšil Zlínský kraj, zatímco k nejvýraznějšímu zhoršení došlo ve Středočeském kraji. V roce 2011hospodařil s podílem cizích zdrojů k celkovým aktivům 116,3 procenta a poměrem krátkodobých závazků k oběžným aktivům ve výši 0,38. V loňském roce alemdošlo k výraznému snížení cizích zdrojů i krátkodobých závazků a dle metodiky ministerstva financí tak Středočeský kraj není považován za subjekt s rizikovým hospodařením.

Kritéria rizikového hospodaření v posledních pěti letech opakovaně splňovaly například Měňany, Prameny, Rybnice a Bublava. V loňském roce své hospodaření zlepšily Nebanice, Pohled a Podhořany u Ronova a byly vyřazeny ze seznamu dlouhodobě rizikových obcí.