Žalobci nechtějí dozorovat Kocourkovu kauzu. Spor řeší Bradáčová

Martin Kocourek

Martin Kocourek Zdroj: mediafax

Středočeští krajští žalobci ani jejich kolegové z Prahy nechtějí dozorovat kauzu někdejšího ministra průmyslu za ODS Martina Kocourka. Jejich spor musí rozhodnout Vrchní státní zastupitelství v Praze v čele s Lenkou Bradáčovou. Kocourek a jeho matka jsou podezřelí z poškození věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při politikově rozvodu.

„My jsme věc postoupili městskému státnímu zastupitelství ke společnému řízení v té věci, jak oni vyšetřovali původ majetku pana Kocourka,“ řekla žalobkyně Krajského státního zastupitelství v Praze Tamara Kaiserová.

Podle ní by se mělo řízení, které vede protikorupční policie pod dozorem Městského státního zastupitelství v Praze, s tímto případem spojit. S tím ale městští žalobci nesouhlasí, a proto se obrátili na nadřízené vrchní státní zastupitelství. Rozhodnutí by mohlo padnout zhruba do měsíce.

Kaiserová vrátila případ policii

Kocourka a jeho matku obvinili policisté loni z poškození věřitele, letos v květnu ale Kaiserová stíhání zrušila. Žalobkyně případ policistům vrátila mimo jiné kvůli ověření, zda nebylo nutné získat souhlas se stíháním Kocourka a jeho matky Jindřišky od Kocourkovy exmanželky Olgy.

Kvůli odklonění milionů před bývalou manželkou, jak Kocourek transakci nazval, se o exministra zajímá také protikorupční policie. Detektivové se zabývají samotným původem peněz, zatím případ stále prověřují.

Dluhopisy Key Investments

Kauza, která vyvrcholila Kocourkovým odchodem z vlády, začala odhalením, že ministrova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu s Key Investments. Týden po uzavření smlouvy se na jejím účtu objevily dluhopisy firmy v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je během několika měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena dluhopisy uhradila. Objevily se proto spekulace o původu peněz.

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové , že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy Key Investments.

Exministrova bývalá manželka na něho podala také žalobu. Domáhala se poloviny z 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Nakonec však žalobu vzala zpět.