Žalobkyně Kodytková, která odmítala stíhat primátora Lajtocha, rezignovala

Přerovský primátor Jiří Lajtoch

Přerovský primátor Jiří Lajtoch Zdroj: Bachurek Dominik/Sedmicka

Státní zástupkyně z olomouckého krajského státního zastupitelství Marie Kodytková, která opakovaně odmítala podat obžalobu na primátora a senátora Jiřího Lajtocha (ČSSD) a jeho pět kolegů z Přerova, rezignovala. Učinila tak na protest kvůli tomu, že jí nadřízený spis odebral. Na starost ho nyní dostal jiný dozorový státní zástupce.

Kauza Lajtocha a jeho pěti kolegů z magistrátu se týká rekonstrukce zimního stadionu a stavby domova důchodců. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. Policisté už třikrát navrhli obžalobu, Kodytková pokaždé stíhání zastavila. Podle ní nešlo o trestný čin. Její usnesení pokaždé zrušilo Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) a případ jí vrátilo.

„Pan náměstek z obavy, že to zastavím, mi kauzu odebral. Já jsem obratem rezignovala na funkci. Případ dostal přidělen můj kolega, který nejspíš podá obžalobu,“ řekla Kodytková.

Podle ní bylo důvodem odebrání i to, že svůj právní názor v kauze vyslovila v televizním pořadu, kde zopakovala, že podle ní o žádnou trestnou činnost nejde. Nyní běží dvouměsíční lhůta, ve funkci Kodytková skončí 31. prosince.

Kodytková přesluhovala

Rezignaci Kodytkové i odebrání spisu potvrdil šéf olomoucké pobočky krajského státního zastupitelství Vít Kasík. „Neměl jsem jistotu, že bude respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce,“ uvedl. Podle něj má žalobkyně již nárok na důchod, už několik let přesluhuje. „Reakce mě nepřekvapila,“ doplnil Kasík.

Kromě Lajtocha čelí obvinění ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby primátorův náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba.

Případ se už třikrát vracel

Zástupci přerovské radnice čelí obvinění už přes dva roky. Žalobkyně jejich stíhání zastavila naposledy letos v březnu. Její usnesení zrušilo NSZ v červenci a případ jí potřetí vrátilo. Vyjádřilo přitom názor, že pokud se nezmění důkazní situace, měli by být tito lidé z přerovského magistrátu postaveni před soud.

Kauzou se nyní už několik měsíců zabývá protikorupční policie. Podle nového dozorového státního zástupce Roberta Henzela není zatím prověřování ukončeno.

Případ doprovázejí protichůdné právní názory od počátku. Kauzou se původně zabývalo kvůli možné podjatosti půl roku státní zastupitelství ve Vsetíně. Žalobkyně Kodytková mu věc usnesením odňala. Vsetínský žalobce odmítl splnit pokyn, aby u většiny dotčených zastavil trestní stíhání.

Korupce kontra prosperita