Zaorálek: Bez Asada nelze dosáhnout míru, dál ale vládnout nemůže

Zaorálek

Zaorálek Zdroj: Martin Pinkas

Syrský prezident Bašár Asad musí být účasten vyjednávání o ukončení násilí v Sýrii. Dlouhodobě ale tuto zemi dál vést nemůže i kvůli zločinům, které spáchal na vlastních občanech, myslí si český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Při příchodu na jednání s kolegy z EU v Lucembursku dal najevo, že unie musí svůj postoj k Damašku především sjednotit. O zastavení bojů v zemi je podle Zaorálka třeba mluvit také s Ruskem.

„Není možné, abychom měli dvě pozice. Řešení musí být v nějakém kompromisu,“ poznamenal český ministr. Možná by tak podle něj měla být diskuse o podmínkách, za jakých by mohl Asad sehrát po určité přechodné období třeba jen omezenou roli.

Podle šéfky evropské diplomacie Federiky Mogheriniové by měla schůzka dát jasně najevo podporu snahám OSN a jejího vyslance Staffana Di Mistury o zprostředkování míru. „To znamená, že podporujeme proces, při kterém jsou u stolu všichni relevantní hráči,“ podotkla.

Bez Ruska to nepůjde

Ze Sýrie už řadu měsíců do Evropy přes země Blízkého Východu míří největší počty uprchlíků. Snaha dosáhnout uklidnění tamní situace se tak postupně stává jednou z unijních priorit. Kartami vývoje ale nyní zamíchala Moskva svou vojenskou intervencí právě v Asadův prospěch.

Rusko se tak podle Zaorálka stalo součástí problému. „Ale musí být i součástí řešení. Rusko je jeden z těch hráčů, se kterými musíme hledat novou rovnováhu, která povede k zastavení bojů,“ míní Zaorálek.

Mogheriniová při příchodu poznamenala, že ruský postup má „některé velmi znepokojující“ okolnosti a připomněla případy, kdy ruská letadla narušila vzdušný prostor Turecka, tedy člena NATO. Míní také, že akce deklarovaná jako boj s Islámským státem (IS) musí skutečně mířit proti této organizaci. Společnou půdou pro Rusko i Západ by podle ní měly být příslušné rezoluce OSN.

Sýrii nelze dělit

Moskva svou intervenci, kterou nekoordinovala s akcemi západní koalice bojující proti IS, zdůvodňuje podporou legitimní syrské vlády a také bojem proti terorismu.

Podle Zaorálka ale není možné, aby se začala Sýrie dělit. „Není možné, abychom si tam řešili každý své zájmy. Je třeba, abychom hledali řešení pro Sýrii, která si tu politickou situaci a instituce začne budovat sama,“ zdůraznil ministr zahraničí.

Uvedl, že zločiny Asadova režimu jsou dobře zdokumentované. Připomněl rozsáhlou sérii snímků obětí mučení, které ze země vyvezl někdejší fotograf syrské policie a které jsou nyní vystavovány. „Kdo to shlédne, tak si přestane myslet, že někdo, kdo se takto chová, má nárok zůstat jako legitimní představitel do budoucna,“ upozornil Zaorálek.

Proto lze podle něj jen těžko pokládat současné vedení v Damašku za někoho s legitimitou dál vládnout. „Na druhé straně, má poměrně významnou roli a vliv v tom prostoru a pořád si myslím, že není možné bez Asada a jeho režimu hledat z toho cestu ven,“ míní Zaorálek.

Je prý totiž třeba spojit všechny, kdo mohou přispět k zastavení násilí. „Je nutné, aby se ke stolu posadili všichni, s výjimkou krajních extrémistů, jako jsou představitelé Islámského státu,“ uzavřel ministr.

Tereza Spencerová: Ruská strategie: Alláh si je přebere