Zbrojní průkaz mělo loni 292 tisíc Čechů, méně než o rok dříve

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

V Česku bylo ke konci loňského roku 292 022 držitelů zbrojních průkazů, kteří měli v registrech policie 806 895 zbraní. Proti roku 2014 se jejich počet snížil o 261. Počet majitelů zbrojních průkazů posledních pět let trvale klesá. V roce 2011 mělo zbrojní průkaz 311 667 lidí. Vyplývá to z dat policejního prezidia.

Za posledních pět let v tuzemsku klesl počet držitelů zbrojních průkazů o 19.645. „Počet držitelů zbrojních průkazů klesá několik let pravděpodobně z důvodu, že držitelé nesplnili některou z podmínek stanovenou zákonem pro držení střelné zbraně,“ uvedl mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Počet zbraní mezi lidmi se naopak zvyšuje. V roce 2011 jich majitelé zbrojních průkazů měli 706.900, na konci loňského roku o 99 995 více. Podle Bocána se počet zbraní zvyšuje kvůli registraci nových. „Pouze zlomek těchto registrovaných zbraní lidé znehodnocují. Střelné zbraně nepodléhají zkáze takovým způsobem jako jiné spotřební zboží,“ dodal.

počet držitelů zbrojního průkazupočet držitelů zbrojního průkazu | ctk

V Česku se loni hovořilo o zbraních a zbrojních průkazech v souvislosti s útokem střelce v Uherském Brodu, po kterém zemřelo osm lidí a pachatel. Ve středu 24. února uplyne rok od této tragédie.

Vláda v reakci na útok střelce schválila zpřísnění zákona o zbraních, který by měl zkrátit dobu platnosti zbrojního průkazu z deseti na pět let, umožnit přístup lékařů do registru zbraní a zlepšit systém prověřování a vymáhání požadavků na zdravotní způsobilost držitelů zbrojních průkazů. Majitelé zbraní by také měli projít lékařskou prohlídkou každých pět let, v plánu je také zvětšení pravomoci policie. Zpřísnění zákona nyní projednává Sněmovna.