Zeman jmenoval první českou generálku

Miloš Zeman jmenuje historicky první generálku

Miloš Zeman jmenuje historicky první generálku Zdroj: ČTK

Zeman
2
Fotogalerie

Česká armáda má první generálku. Na Pražském hradě se jí dnes stala po jmenování prezidentem Milošem Zemanem dosavadní plukovnice Lenka Šmerdová. V armádě má na starosti nábor a je poradkyní náčelníka generálního štábu. Šmerdová se stala i první plukovnicí české armády. Prezident povýšil i další vojáky, veterány, hasiče a pracovníky Vězeňské služby.

Vyšší generálské hodnosti se dočkal ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Vláda jej navrhovala povýšit i loni v říjnu, Zeman ale návrhu nevyhověl. Důvod neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Povýšen byl i náměstek Dohnala Simon Michailidis. I jeho Zeman odmítl povýšit v říjnu.

Zeman celkem povýšil 15 lidí včetně čtyř veteránů z druhé světové války. Vyšší generálskou hodnost získal jeden z posledních žijících pilotů bojujících v britském stíhacím letectvu za druhé světové války Emil Boček. Dosavadní brigádní generál se stal generálmajorem. Z plukovníků do hodnosti brigádní generál byli povýšeni bojovník z východní fronty Václav Kuchynka a piloti britské RAF Pavel Vranský a Miroslav Antonín Liškutín. Oceněni byli za hrdinství.

Do hodnosti brigádních generálů bylo dnes povýšeno pět vysokých funkcionářů policie a hasičského sboru. Jsou jimi náměstek policejního prezidenta Petr Petřík, ředitel pražské policie Miloš Trojánek, ředitel policejní školy v Holešově Jan Dvořák, náměstek generálního ředitele hasičů Josef Slavík a ředitel plzeňských hasičů František Pavlas.

Kromě Šmerdové Zeman povýšil i další vojáky. Vyšší hodnost má po dnešním dni zástupce velitele vzdušných sil Petra Hromka, ředitel Agentury komunikačních a informačních systémů František Ridzák a zástupce velitele Pozemních sil Ivo Střecha.