Zeman: Mynář podá rozklad kvůli prověrce NBÚ ve středu

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář Zdroj: ctk

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář podá rozklad proti zamítnutí své prověrky k Národnímu bezpečnostnímu úřadu ve středu. Dnes to řekl prezident Miloš Zeman. Naznačil, že kancléře neodvolá před vyčerpáním všech odvolacích možností, tedy i případné kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu. Poukázal na to, že Bezpečnostní informační služba (BIS) dala Mynářovi kladné stanovisko.

Mynář dostal záporné rozhodnutí na udělení prověrky na stupeň přísně tajné na konci září. Poté oznámil, že pravděpodobně podá rozklad. „Pokud vím, bude ho podávat zítra (ve středu) předtím, než spolu se mnou odletí na zasedání prezidentů zemí visegrádské čtyřky,“ řekl Zeman. „Vyčkám na jeho odvolání, protože na odvolání má právo každý občan České republiky a rozhodnu se podle toho, jak odvolání dopadne,“ dodal.

Zároveň poukázal na to, že BIS vydala kladné doporučení k udělení prověrky. „No a protože Národní bezpečnostní úřad nemá žádnou vlastní bezpečnostní službu, tak si myslím, že toto stanovisko BIS je jedním z důvodů, proč jsem kancléře neodvolal,“ řekl Zeman.

Pokud NBÚ rozklad odmítne, může Mynář podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta už ale nemá odkladný účinek. Podle médií by rozhodnutí soudu mohlo trvat poměrně dlouho, Mynář by tak ve své funkci mohl zůstat až do konce tohoto Zemanova volebního období.

Mynář na Hradě zůstane

Na otázku, zda počká s případným odvoláním kancléře až na soudní rozhodnutí, prezident odpověděl, že „jestliže každý má nárok na odvolání, platí to i na kancléře, protože všichni si jsme rovni“. Zeman již dříve řekl, že pro Mynáře ve své kanceláři vždy najde nějaké místo, i když už nebude kancléřem.

Neodvolání Mynáře kritizovala řada politiků, včetně ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten se pozastavil nad tím, že je Zeman razantní při odvolávání šéfů ochranky a Hradní stráže kvůli vyvěšení rudých trenek nad Hradem, ohledně kancléře stále jasno není. „Panu ministru Jurečkovi bych doporučil, aby se věnoval problematice zemědělství, protože tam má problémů více než dost,“ vzkázal místopředsedovi lidovců Zeman.

Mynář o prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později. Důvody rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl.