Zeman nebude jmenování Valachové protahovat

Příští ministryně školství Kateřina Valachová hovoří 11. června na Pražském hradě s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Příští ministryně školství Kateřina Valachová hovoří 11. června na Pražském hradě s novináři po setkání s prezidentem Milošem Zemanem. Zdroj: CTK

Ministryní školství bude Kateřina Valachová jmenována příští středu dopoledne, napsal na Twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček po schůzce prezidenta Miloše Zemana s kandidátkou na post po odvolaném Marcelu Chládkovi (ČSSD).

Valachová po jednání řekla, že se Zemanem řešila začleňování všech dětí do hlavního vzdělávacího proudu nebo plánovanou mistrovskou zkoušku na učilištích. „Pan prezident očekává mou opakovanou návštěvu v červenci či srpnu,“ dodala.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) Valachovou na ministryni navrhl minulý pátek, kdy Chládek ve funkci skončil. Bývalý šéf rezortu musel odejít kvůli údajné šikaně svých podřízených. Chládcek, který nařčení popírá, už podle Sobotky nesplňoval přísné nároky na výkon funkce.

Čeká se na novelu vysokoškolského zákona

Po Valachové Sobotka žádá, aby zajistila co nejhladší schválení novely vysokoškolského zákona, pokročila v oblasti inkluzivního vzdělávání a připravila reformu financování regionálního školství. Má podle něj také zvýšit podporu technického a odborného školství a dokončit koncepci financování sportu.

„Vzdělávání je základním úkolem pro nastartování konkurenceschopnosti České republiky do budoucna,“ uvedla Valachová před týdnem.

Jedenáctá v pořadí
Řídit rezort, jehož bude už jedenáctou hlavou, nebude pro Valachovou nijak snadné i proto, že jako právnička se dosud o školskou problematiku nezajímala. Respekt odborníků a akademiků si teprve bude muset získat.
Prvním úkolem Valachové bude vyjednat s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) tři až pět miliard korun z rozpočtu navíc. „Nedovolím, aby prostředky byly kráceny, z požadavku neustoupím. Vláda se zavázala, že zvýší o tři procenta platy pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům, ministr financí s tím musí počítat. Vyjednávání o rozpočtu budou tvrdá a věřím, že úspěšná,“ prohlásila Valachová.
Rovněž bude muset konsolidovat rozvrácené ministerstvo, z něhož část odborníků odešla nebo odchází, a vyměnit některé lidi v souvislosti se služebním zákonem.
Kdo je Kateřina Valachová
Příští šéfka rezortu školství Kateřina Valachová (38) vystudovala práva na Masarykově univerzitě v Brně, specializuje se na ústavní a správní právo. Působila jako právnička na brněnském magistrátu, pak v kanceláři ombudsmana jako vedoucí analytického oddělení a následně byla ředitelkou legislativního odboru Senátu. Jako náměstkyně Jiřího Dienstbiera se podílela na přípravě služebního zákona. Byla také deset let členkou Výboru Rady vlády pro lidská práva.