Zeman odmítl povýšit šéfa BIS na post generála

Zdroj: Vackova Anna

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku generálem. S odvoláním na vysoce postavený zdroj Hradu to uvedl server Aktuálně.cz. Podle dalšího zdroje webu souvisí nejmenování Koudelky mimo jiné se zprávou BIS o údajné výrobě jedu novičok v Česku, kterou si prezident od tajné služby vyžádal.

Koudelku měl Zeman jmenovat generálem v úterý u příležitosti Dne vítězství. Mluvčí BIS Ladislav Šticha serveru potvrdil, že ředitel civilní kontrarozvědky pozvánku dosud neobdržel. "Podpis povyšovacích dekretů je plně v rukou prezidenta republiky a věc nebudeme nijak komentovat," řekl serveru.

Kromě zprávy o novičoku je důvodem nejmenování podle zdroje Aktuálně.cz nedávné vyhoštění tří ruských agentů, kteří se v Česku skrývali před vyhoštěním pod diplomatickým krytím, a nespokojenost s prací BIS.

"Státní vyznamenání a jmenování generálů nikdy nekomentujeme," řekl serveru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na otázku, proč prezident nejmenuje Koudelku generálem.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) dnes v tiskové zprávě po setkání s Koudelkou a šéfem Vojenského zpravodajství Janem Berounem uvedl, že se v Česku nevyráběla, nevyvíjela ani neskladovala látka typu novičok. Babiš se s oběma šéfy tajných služeb sešel kvůli vyjádření prezidenta z minulého týdne.

Zeman uvedl, že rozvědky poskytly ve své zprávě rozdílné informace. S odkazem na vojenské zpravodajce Zeman řekl, že se v Česku v malém množství vyráběla a testovala nervově paralytická látka A230, kterou označil za novičok. V ČR byla testována pouze v rámci programu zaměřeného na ochranu vojsk.

Novičok byl v březnu využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala v Británii. Šlo však o typ A234, který se liší od látky syntetizované v ČR, uvedl dnes úřad vlády.

Koudelka je dlouholetým pracovníkem civilní kontrarozvědky, v tajných službách pracuje od roku 1992, nyní má hodnost plukovníka. Deset let vedl odbor kontrašpionáže. Ředitelem BIS je od předloňského srpna.