Zeman: Přimlouval bych se za kompenzace pro české potravinářské firmy

Miloš Zeman

Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman podporuje případné kompenzace pro české potravinářské firmy postižené sankcemi na vývoz jejich produktů. Žádný z podniků podle hlavy státu nemůže za to, že Evropská unie sankce vyhlásila a Rusko na to následně reagovalo vlastním opatřením. Podpora by měla přijít v rámci unijní zemědělské politiky, řekl prezident v České televizi.

Kompenzace by podle Zemana mohly být čerpány z rezervních fondů EU. „Já bych se pro to přimlouval, protože Hamé ani Madeta rozhodně nemohou za to, že EU vyhlásila sankce a Rusko vyhlásilo protisankce,“ řekl Zeman.

Obě firmy bývají zmiňovány mezi podniky, na které současná napjatá situace významně doléhá. Vedení Madety v minulém týdnu uvedlo, že omezení dovozu mléka a potravin do Ruska se dotkne všech jejích závodů. Další společnost Hamé se již nechala slyšet, že bude požadovat po vládě, potažmo po EU, kompenzaci případných škod a zmařených investic vzniklých omezením dodávek na ruský trh.

Prezident uvedl, že používání sankcí považuje za nesmyslné a neúčinné. Vyvolaná protiopatření totiž podle něj roztáčejí spirálu, která poškozuje ekonomické vztahy a prohlubuje nedůvěru mezi státy. Demonstroval to na příkladu Kuby, kde desetiletí trvající embargo ze strany USA nedokázalo změnit tehdejší politický kurs země.

Zemědělci v EU se obávají přebytků a klesajících cen

Ruské sankce vůči západním státům jsou reakcí na předchozí sankce Západu vůči ruským jednotlivcům i firmám. USA a EU obviňují Rusko, které už v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, z rozdmýchávání napětí na východě Ukrajiny a z podpory proruských separatistů.

Zemědělci v EU se obávají, že kvůli ruskému embargu vzniknou na domácím trhu přebytky, klesnou ceny a tržby a zvýší se nezaměstnanost. Někteří pěstitelé v této souvislosti mluví například o jablečné válce, kterou mezi sebou svedou členské státy EU ve snaze zbavit se ovoce určeného původně pro ruský trh.