Zeman se od pondělí přesune na standardní oddělení. Bude moct přijímat návštěvy

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ČTK,

Prezident Miloš Zeman bude od pondělí moci omezeně přijímat návštěvy. V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) bude přeložen z akutního lůžka na běžné na standardním oddělení, oznámil dnes v tiskové zprávě mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. 

Zeman byl 4. listopadu přeložen z jednotky intenzivní péče na standardní pokoj, konkrétně na rehabilitační oddělení. Rehabilitační lůžka jsou lůžka akutní, vztahoval se na ně tedy zákaz návštěv, který ÚVN oznámila o den dříve kvůli koronavirové epidemii. S kandidátem na nového premiéra Petrem Fialou (ODS) proto v sobotu Zeman jednal videokonferenčně, s dosluhujícím předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO) hovořil v pátek po telefonu.

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října kvůli zhoršení svého chronického onemocnění. V pátek poskytl rozhovor Frekvenci 1 a veřejně promluvil poprvé od 1. září, kdy v Brně zahájil školní rok.

Podle lékařského konzilia se Zeman nemůže naplno věnovat pracovním povinnostem. Určit prognózu vývoje prezidentova zdravotního stavu je podle něj obtížné, bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo "obtížně léčebně ovlivnitelné". Nezbytná je podle konzilia také spolupráce pacienta.

Video placeholde
Miloš Zeman a jeho osudové ženy. Kate, Ivana a co Blanka? • Videohub

Chirurg Pavel Pafko, který je rovněž členem konzilia, v pátek serveru iROZHLAS.cz potvrdil, že Zemanovi zůstává vyživovací sonda do žaludku. Řekl také, že Zeman má chronické jaterní onemocnění, naznačil, že jde o cirhózu. Podle jeho informací by měl být hospitalizovaný ještě několik týdnů.

Senátní organizační výbor vzal v úterý na vědomí doporučení ústavní komise, aby se nezabýval převodem pravomocí prezidenta, pokud se Zemanův zdravotní stav nezhorší. Komise zároveň doporučila, aby horní komora bezodkladně rozhodla o přenesení prezidentských pravomocí v případě, že Zeman podle posudku lékařů nebude schopen zastávat prezidentský úřad.

Policie v úterý zahájila výslechy zaměstnanců Pražského hradu v souvislosti s prověřováním, zda se před prezidentovou hospitalizací někdo nedopustil trestného činu neposkytnutí pomoci, informoval dnes server iROZHLAS.cz. V úterý byl podle webu na policii vypovídat šéf ochranky prezidenta Martin Baláž, dnes vypovídal ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš, ve čtvrtek čeká výslech kancléře Vratislava Mynáře.