Pokud Zeman zvládne vykonávat základní pravomoce, Senát nebude řešit článek 66

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: ČTK

Pražský hrad zveřejnil video, na kterém prezident Zeman v nemocnici podepisuje za přítomnosti Vondráčka svolání zasedání nové Sněmovny
Miloš Zeman
Prezident Miloš Zeman
4
Fotogalerie

Senát by podle své ústavní komise neměl schvalovat převod pravomocí prezidenta, pokud se zdravotní stav Miloše Zemana nezhorší a umožní mu plnit aspoň významné kompetence, které souvisejí například s výměnou vlády. Horní komora by měla bezodkladně rozhodnout o dočasném převodu pravomocí hlavy státu, pokud Zeman podle sdělení lékařů nebude schopen zastávat prezidentský úřad. Komise se na tom dnes shodla na návrh svého předsedy Zdeňka Hraby (STAN).

Přenesení prezidentských pravomocí na předsedu vlády a předsedu Sněmovny začali zákonodárci řešit poté, co byl Zeman 10. října převezen do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Hlavním podnětem bylo sdělení nemocnice z 18. října, že Zeman ze zdravotních důvodů "není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti".

Prezidentův stav se nicméně během října podle ÚVN díky komplexní léčbě zlepšil a počátkem listopadu byl Zeman převezen z oddělení intenzivní péče na rehabilitačního oddělení. Lékařské konzilium minulý pátek uvedlo, že prezidentův stav i nadále vyžaduje hospitalizaci a neumožňuje mu "věnovat se naplno pracovním povinnostem". Podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) to znamená, že Zeman alespoň některé pravomoci hlavy státu zastávat může.

Video placeholde
Miloš Zeman a jeho nejdůležitější okamžiky • Videohub