Zeman se setkal s Nidetzkým a Morou, hlavními kandidáty na post nového guvernéra ČNB

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký.
Viceguvernér České národní banky Tomáš Nidetzký.
Ekonom Marek Mora
Ekonom Marek Mora
5
Fotogalerie

Prezident Miloš Zeman se na Pražském hradě setkal s viceguvernéry České národní banky (ČNB) Tomášem Nidetzkým a Markem Morou. Představitelé centrální banky o schůzku s hlavou státu sami požádali, informoval bez dalších podrobností prezidentův mluvčí na twitteru. Podle Deníku N jsou Nidetzký s Morou v nejužším výběru na post nového guvernéra ČNB. Současnému guvernérovi Rusnokovi končí v červnu jeho druhý mandát a znovu do čela banky kandidovat nemůže.

Nidetzký je viceguvernérem od prosince 2018 a členem bankovní rady ČNB od července 2016. Letos mu tak končí první šestiletý mandát. Mora zasedá v bankovní radě od půlky února 2017 a jedním z viceguvernérů je od prosince 2018.

Podle Deníku N navrhl končící guvernér Rusnok prezidentovi Nidetzkého a Moru jako své možné nástupce. Důvodem je snaha o zachování kontinuity současné bankovní rady.

Dalším kandidátem na guvernéra centrální banky je podle dřívějších informací serveru Seznam Zprávy člen bankovní rady Aleš Michl, který však údajně nemá Rusnokovu podporu. Počátkem roku uvedla Česká televize v pořadu Otázky Václava Moravce, že podle jejích informací je kandidátem prezidenta Zemana na guvernéra ČNB šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Očima guvernéra: Nezávislost ČNB

Video placeholde
• Videohub

ČNB je vedle utváření měnové politiky zodpovědná za dozor nad celým finančním trhem, včetně bank, pojišťoven a kapitálového trhu. Sedmičlenná bankovní rada ČNB určuje měnovou politiku země a rozhoduje o zásadních měnově-politických opatřeních.

Členové rady mají šestiletý mandát a nesmějí zastávat funkci více než dvakrát. Guvernéra, viceguvernéry a ostatní členy bankovní rady jmenuje a odvolává prezident republiky.