Živnostníci mají získat koronavirové bolestné 15 tisíc korun měsíčně

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: ČTK

Premiér Andrej Babiš a ministr Karel Havlíček.
Finanční úřad, ilustrační foto.
3
Fotogalerie

Novela insolvenčního zákona a zákona o spotřebitelském úvěru a příspěvek osobám samostatně činným, kteří doplatí na rozhodnutí vlády, 15 tisíc korun měsíčně. To jsou plány vlády na zmírnění dopadů epidemie korovaviru na českou ekonomiku pro nejbližší dny a týdny. Kabinet o tom rozhodl na čtvrtečním jednání. V rámci něj řešil i řadu dalších úprav a opatření v reakci na současnou situaci.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) připravuje ve spolupráci s ministerstvem financí kvůli dopadům epidemie koronaviru na podnikatele novelu insolvenčního zákona. Zahrne například úpravu lhůt či podmínek pro požádání o oddlužení.

Po jednání vlády o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Novela by měla být připravena příští týden a připravena pro projednání ve stavu legislativní nouze,“ uvedla.

Schillerová pak připravuje i úpravu zákona o spotřebitelském úvěru. „S odbornými asociacemi jednají zástupci vlády i o úpravách exekucí, například o odložení některých lhůt, aby lidé nebyli v době epidemie pod hrozbou uvalení exekuce,“ prohlásila.

Vláda bude také podle Schillerové vyplácet osobám samostatně výdělečně činným postiženým nařízeními vlády 15 tisíc korun měsíčně po dobu trvání opatření. Připravit příslušnou legislativu chce na pondělní zasedání kabinetu. Sněmovna by pak o věci mohla rozhodovat začátkem dubna.

„Podpoříme částku 15 tisíc korun měsíčně OSVČ, které de facto zavřeli provozovny, nebo jsme jim znemožnili podnikání kvůli opatřením proti šíření koronaviru,“ uvedla Schillerová. Příspěvěk by mohl podle hrubých odhadů rezortu stát sedm miliard korun měsíčně.

„Oceňujeme tento krok, nicméně nyní neznáme ještě parametry takové podpory. Důležité také je, aby pomoc přišla rychle nejen na papíře, to znamená, aby živnostník nemusel na peníze čekat týdny jako v případě jiných kompenzačních opatření vlády,“ uvedla Hospodářská komora.

Stát již odpustil drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné nebudou muset hradit zálohy v tomto období vůbec, byť by byly vyšší.