Hoteliéři kvůli prázdným pokojům rozdávají výpovědi

Hotel Intercontinental, reportáž

Hotel Intercontinental, reportáž Zdroj: Michaela Szkanderová

Luxusní pětihvězdičkový hotel Carlo IV v Praze na Senovážném náměstí
Hotel Intercontinental, reportáž
Hotel Intercontinental, reportáž
Interiér pražského hotelu Carlo IV.
Orchard Hotel Ostrava
6
Fotogalerie

Pokojské, recepční a další zaměstnanci tuzemských hotelů se kvůli aktuálnímu zákazu ubytovacích služeb musejí čím dál častěji ohlížet po nové práci. Hoteliéři totiž v těžké situaci přistoupili k propouštění. Část hotelů nabízí volné pokoje záchranářům.

„Již 80 procent podniků ví, že propustí minimálně 10 až 30 procent zaměstnanců. S dalším propouštěním čekají na to, jak bude vypadat v praxi pomoc vlády,“ uvedl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. 

Personální změny ohlásil například řetězec EuroAgentur Hotels & Travel. „Úsporná opatření přijímáme v takovém rozměru, o kterém se nezdálo v nejhorším snu. Mimo jiné snížíme počet zaměstnanců. Bude to do deseti procent,“ řekl generální ředitel EuroAgentur Josef Bára. 

„Ušetřené náklady budeme moci investovat do budoucího pohodlí klientů. Z největší části dopadnou změny do středního managementu a recepcí s využitím více technologií,“ dodal Bára.

Řady pracovníků prořídly též ve společnosti Pytloun Hotels. „Bohužel jsme museli dočasně vypovědět sto zaměstnanců a dalších spolupracovníků. Věříme, že jakmile se zase otevřou hotely, práci jim dáme,“ uvedla personální ředitelka Pytloun Hotels Michaela Brázdová. 

K ořezávání nákladů včetně personálních přistoupila též česká skupina CPI, jejíž dcera CPI Hotels provozuje řadu hotelů ve střední a východní Evropě. Koronakrize dopadla i na hotelové řetězce v zahraničí. Například skandinávská skupina Scandic propustila ze svých ubytovacích zařízení 7000 pracovníků.   

„Počítáme, že sektor bude silně zasažen. Proto vyzýváme vládu, aby se udělala systémová opatření jako snížení DPH na ubytovací služby na pět procent, zavedla se podpora s náklady na sociální a zdravotní pojištění pro zaměstnance po dobu jednoho roku a likvidita pro bankovní sektor,“ řekl Gorjan Lazarov, šéf přední tuzemské hotelové sítě Orea Hotels & Resorts. „Výsledkem bude minimalizace dopadu na zaměstnance napříč sektorem,“ míní.

Některé hotely mají ubytované hosty ještě z doby před rozhodnutím o zákazu ubytovacích služeb. Jsou to například cizinci, kteří se ještě nedokázali dostat zpět do svých zemí. Nové rezervace prakticky nejsou. 

„Po nařízení zákazu prodeje ubytování zaznamenáváme propad rezervací o více než 90 procent,“ popsal situaci ředitel rezervačního portálu Hotel.cz Milan Petr. Podle hotelového systému Previo.cz je v Česku na duben 60 procent rezervací stornovaných. V Praze je to dokonce 68 procent. 

„Nové rezervace už téměř nechodí. Za celý minulý víkend jsme zaznamenali jen zhruba osmdesát nových rezervací, což za normálních okolností běžně přijde za deset minut,“ doplnil zakladatel Previo.cz Pavel Kotas. 

V této situaci se například hotelové skupiny CPI Hotels nebo Pytloun Hotels rozhodly nabídnout své volné pokoje zdravotníkům, vojákům a dalším profesionálům bojujícím s pandemií koronaviru.