Zlatý rok pro projektové firmy: objem veřejných zakázek loni vzrostl 45krát

Stavba dálnice D1 na okraji Přerova, ilustrační foto

Stavba dálnice D1 na okraji Přerova, ilustrační foto Zdroj: ctk

Veřejní investoři vypsali v lednu výběrová řízení na projektové práce za 2,36 miliardy korun, meziročně 45krát více. Jde o nejvyšší měsíční hodnotu za poslední tři roky. Důvodem tak výrazného růstu byly dvě mimořádné zakázky v souhrnu zhruba za 2,1 miliardy korun. Vyplývá to z nejnovější analýzy, kterou zpracovala společnost CEEC Research na základě dat uveřejněných ve Věstníku veřejných zakázek.

Dosavadní měsíční rekord byl 1,5 miliardy korun ze srpna 2015. Za celý loňský rok přitom činil objem veřejných projektových zakázek 4,53 miliardy korun. „Důvodem nezvykle velkého růstu je především velká zakázka v hodnotě 1,3 miliardy korun od společnosti E.ON Distribuce a také zakázka Dopravního podniku Praha na výkon inženýrské činnosti za 800 milionů korun,“ sdělil ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Bez těchto dvou mimořádných zakázek by byl objem (264 milionů korun) meziročně vyšší zhruba pětkrát. Počet výběrových řízení v lednu vzrostl o 73,7 procenta na 33.

„Projektová příprava je naprosto zásadní pro další směřování stavebního sektoru. Pokud bude dostatek připravených projektů, bude na trhu i dostatek práce pro stavební firmy. K zastavení projektové přípravy, jako tomu bylo v roce 2010 zejména u silniční výstavby, bychom se již vracet neměli. Byla to katastrofa s mnohaletými následky pro české stavebnictví,“ sdělil ředitel společnosti OMC Invest Mário Červenka.

Klíčový prvek

Konkrétním projektovým firmám zadali v lednu státní investoři 36 zakázek za 276 milionů korun. Počet se meziročně snížil o 25 procent, objem klesl o 16,4 procenta. Největší zakázku za 85,3 milionu korun zadala společnost NET4GAS.

„Projektová příprava tvoří přibližně dvě až tři procenta hodnoty celé stavby. Ovšem z hlediska významu je to naprosto klíčový prvek, bez kterého stavby v podstatě nemohou vzniknout. Vývoj vypsaných a následně zadaných projektových zakázek ukazuje směr, kterým se české stavebnictví za rok až dva bude ubírat,“ dodal Vacek.