Festka představila unikátní umělecké modely kol ve spolupráci s Ondrash & Kašpárek

Festka

Festka Zdroj: Festka

Ke každému kolu dostane klient i obraz.
Česká kola Festka patří k moderní designové špičce.
Krom designu ale vynikají i nezničitelnou kvalitou.
Ondrash & Kašpárek
Festka
5
Fotogalerie

Český výrobce špičkových karbonových rámů pro silniční kola Festka představil během Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech dva nové modely kol z kategorie jedinečných autorských projektů. Tentokrát byli uměleckými partnery Festky výtvarníci Ondrash & Kašpárek (Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek).

Modely, na které padla volba, jsou Scalatore, premiant firemního portfolia, a zcela nový gravelový model Scout. Ke každému kolu oba umělci vytvořili stejnou technikou také obraz (plátno), které si zákazník odnese spolu s kolem.

Ondrash & Kašpárek pracují unikátní technikou přenosu akrylových barev z vodní hladiny na plátno. Původní nápad, na kterém Radim Kašpárek pracoval již asi čtyři roky, dovyvinuli umělci společně za prvního lockdownu, když se Ondřej nemohl věnovat tetování – činnosti, ve které dosáhl obrovského věhlasu díky svému originálnímu abstraktnímu pojetí.

Výsledkem této originální malířské techniky jsou velmi efektní abstraktní obrazy a mapy plné až psychedelických barev a organických tvarů na bílém podkladu. Zatímco přenos na plátno už měli umělci „vychytaný“, transfer na 3D karbonový rám kola, vidlici, představec a sedlo pro ně znamenal novou výzvu.

„Produktový design nás už nějaký čas baví a když se nám ozvali kluci z Festky, jestli bychom nechtěli něco zkusit s jejich rámy, byli jsme oba rozhodně pro. Naše technika spočívá v tom, že nemalujeme přímo na plátno či 3D objekt, ale na vodní hladinu nádrže se speciálním roztokem, na kterou nejdříve vlastnoručně vyrobenými nástroji, kterým říkáme pádla, rozléváme a rozfoukáváme akrylové barvy do požadovaného tvaru. Plátno nebo 3D objekt pak ponoříme pod hladinu a velmi pomalým odpouštěním vody z lázně na ně přeneseme dílo na hladině,“ popisují náročný výtvarný proces umělci Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek.

Na stránkách Festky se můžete podívat na video o tvorbě nového designu.