Hlavní index londýnské burzy slaví 40 let. Nejvíce z něj vynesly akcie British American Tobacco

Budova londýnské burzy

Budova londýnské burzy Zdroj: Reuters

Vítejte u prvního vydání Investičního newsletteru e15 v roce 2024. Tentokrát se budeme věnovat kulatému jubileu hlavního indexu londýnské burzy FTSE 100, dozvíte se o skandinávské investici skupiny PPF a také se zaměříme na dění na čínském akciovém trhu. Chybět nebudou ani doporučení na zajímavé články v zahraničních finančních médiích či postřeh známého investora. 

Stručně 📰

Podle ekonomických analytiků i samotné centrální banky by mohla základní úroková míra ČNB klesnout v průběhu letošního roku až k úrovni okolo čtyř procent. Před Vánoci bankovní rada snížila hlavní sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta. Šlo o první úpravu úrokových sazeb po roce a půl. (e15)

Profesionální portfolio manažeři a investoři, které e15 oslovila, nyní spíše odrazují od investic do akcií americké automobilky Tesla. Naopak upozorňují na značný potenciál jejího čínského konkurenta BYD. Ten v posledním čtvrtletí roku 2023 poprvé v historii předčil Teslu v počtu prodaných elektromobilů. Zákazníkům jich dodal 526 tisíc, Tesla v prodejích zaostala o více než 40 tisíc vozů. (e15)

Finský výrobce sportovního vybavení Amer chystá vstup na newyorskou burzu. Firma, do jejíhož portfolia patří známé značky Salomon či Wilson, již předložila americké Komisi pro cenné papíry prospekt pro IPO. Většinovým vlastníkem firmy je čínská skupina Anta. (South China Morning Post)

Zalistovat akcie na burze v USA se chystá také biotechnologická firma Metagenomi Technologies. Společnost zaměřující se na léčbu genetických poruch založili v roce 2018 vědci z univerzity v Berkeley. Mezi investory patří i firmy Bayer Healthcare a Moderna. (Reuters)

Britské supermarkety Sainsburyʼs patří na ostrovech mezi vítěze vánoční sezony. V prodejích se dařilo také společnosti Tesco a německým řetězcům Aldi a Lidl. V Sainsburyʼs je s téměř desetiprocentním podílem druhým největším akcionářem fond Vesa Daniela Křetínského a Patrika Tkáče. (Reuters

Podle analytiků mohou být v letošním roce pro investory na pražské burze zajímavé opět akcie bank, zbrojovky Colt CZ Group a nově i slovenské průmyslové společnosti Gevorkyan. Ta přešla z neregulovaného trhu Start na hlavní trh v Praze teprve 21. prosince 2023. Rozporuplné názory mají experti na další vývoj hodnoty cenných papírů energetické skupiny ČEZ. (e15)

Pořadí nejpopulárnějších burzovně obchodovaných fondů (ETF) v loňském roce dominovaly ty, jejichž portfolia kopírují složení nejsledovanějšího amerického indexu S&P 500. Jen do tří takových ETF loni přiteklo dohromady přes 100 miliard dolarů. (e15)

Ještě než budete pokračovat...

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Archiv newsletteru

Téma týdne 📻

Významné jubileum má za sebou FTSE 100, hlavní index londýnské burzy. Footsie, jak zní jeho přezdívka, měří vývoj cen akcií největších britských veřejně obchodovaných firem dle tržní hodnoty. Na začátku ledna uplynulo již 40 let od vzniku tohoto barometru ostrovního akciového trhu. V roce 1984 nahradil předešlý FT 30, který existoval od roku 1935. Mimochodem hodnota amerického S&P 500 se stanovuje od roku 1957.

Na rozdíl od jeho předchůdce mají jednotlivé firmy váhu ve FTSE 100 podle tržní hodnoty. V případě FT 30 byl podíl každého z titulů stejný, i u menších firem tak mohl výrazný pohyb kurzu hodnotou indexu citelně zahýbat. Jak připomíná zpravodajský server The Guardian, číslo 100 bylo pro Footsie zvoleno jednak proto, že šlo o kulaté číslo, jednak i z důvodu, že se na jednu obrazovku tehdejšího informačního systému londýnské burzy více akciových symbolů nevešlo.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat