Aplikace Tečka už funguje. Usnadní cestování i návštěvu služeb

Cestování ulehčí aplikace Tečka

Cestování ulehčí aplikace Tečka Zdroj: Reuters

Očkování proti koronaviru
Turecké pláže
Cestování ulehčí aplikace Tečka
4
Fotogalerie

Lidé mohou ode dneška prokázat, že jsou očkování proti covidu-19, testovaní, či že prodělali covid, pomocí mobilní aplikace. Na twitteru o tom informovala Chytrá karanténa. Nejprve byla aplikace dostupná pro majitele telefonů s operačním systémem od firmy Apple, od podvečera i pro mobilní telefony se systémem Android.

"Pokud máte iPhone, můžete si hned teď stáhnout naši národní aplikaci, díky níž se můžete prokázat platným očkováním, testem nebo potvrzením o prodělané nemoci u nás i v EU," uvedla Chytrá karanténa na twitteru. Zhruba v 19 hodin pak Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) na twitteru uvedla, že aplikaci Tečka si mohou stáhnout i lidé se zařízením se systémem Android.

V aplikaci je podle údajů z App Store možné evidovat potvrzení i pro více lidí najednou. U certifikátů se rovněž zobrazuje, kolik času například zbývá do vypršení platnosti testu na covid-19.

Video placeholde
Covid pas a aplikace Tečka • Videohub

V provozu je i aplikace čTečka, která naopak slouží ke čtení QR kódů, které jsou uvedeny na certifikátech. Po načtení kódu buď aplikace zezelená, pokud je QR kód platný podle pravidel Ministerstva zdravotnictví nebo zčervená, pokud platný není. Tato aplikace slouží spíše pro úředníky, aby urychlila celý proces kontrolování. 

Potvrzení o bezinfekčnosti musí lidé dokládat při návštěvě některých akcí či při cestování. Dosud si lidé mohli potvrzení o tom, kdy dostali vakcínu, kdy měli negativní test na covid-19 nebo kdy se u nich nákaza prokázala, stáhnout z Očkovacího portálu občana.