Česká ekonomika klesla v prvním čtvrtletí méně, než ukazovaly první odhady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš

Ekonomika Česka klesla podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) v 1. čtvrtletí meziročně o dvě procenta a mezičtvrtletně o 3,3 procenta. První odhady z poloviny května přitom hovořily o meziročním snížení o 2,2 procenta a mezičtvrtletním o 3,6 procenta. Navzdory revizi ale stále jde o největší pokles české ekonomiky od začátku roku 2010.

Výsledky ovlivnila pandemie koronaviru a s ní spojená restriktivní opatření. Podle analytiků jsou údaje jen předzvěstí ještě horšího vývoje ekonomiky ve druhém čtvrtletí, kdy se plně projeví opatření proti šíření koronaviru. Vývoj ekonomiky v prvním čtvrtletí byl přitom zcela v souladu s odhady České národní banky v její aktuální prognóze.

Podle statistiků byl negativní vývoj HDP způsoben hlavně nižší tvorbou kapitálu a poklesem zahraniční poptávky. „Z pohledu tvorby hrubého domácího produktu došlo k propadu hrubé přidané hodnoty o 1,3 procenta. Největší pokles byl v odvětvích obchodu, ubytování, pohostinství a dopravy,“ sdělil ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

Struktura poptávky i produkce podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška potvrdily, že opatření proti pandemii nebyla jedinou příčinou propadu v dynamice HDP. „Česká ekonomika se dostala na konec svého investičního cyklu a tvorba fixního kapitálu by propadla i bez pandemie,“ upozornil. Pro ČR i celou Evropu podle něj platí, že hlavní náraz zažívají ekonomiky nyní v druhém čtvrtletí, kdy ale zároveň také již podle něj dochází k odrazu od dna.

Ekonomové i na základě dnešních dat nadále letos čekají pokles HDP mezi šesti až deseti procenty, přičemž většina odhadů počítá se zhruba sedmiprocentním poklesem. „Ve druhé polovině roku dojde k oživení domácí ekonomické aktivity, ale rychlý návrat produkce na předkoronavirové úrovně lze téměř s jistou vyloučit. Na předkoronavirové úrovně produkce se do konce letošního roku rozhodně nedostaneme,“ uvedl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

V posledním čtvrtletí loňského roku rostl hrubý domácí produkt meziročně o dvě procenta, mezičtvrtletně pak stoupl o půl procenta.