Pandemie pohledem investora Zadáka: Kdo není digitální, uvědomil si to v této době v plné nahotě

Jan Zadák

Jan Zadák Zdroj: Michael Tomeš E15

Jan Zadák
Jan Zadák
Jan Zadák
Jan Zadák
5
Fotogalerie

Jak se zpětně díváte na dva měsíce, kdy pandemie zastavila českou ekonomiku? Byl postup vlády správný? Jaké důsledky budou mít všechna opatření pro tuzemské podniky? Co budou znamenat pro české hospodářství v příštích letech? A plyne z této situace nějaké ponaučení? Deník E15 požádal byznysmeny o pohled na téma pandemie v Česku.

Stát se myslím dokázal rychle poučit zejména ze zkušenosti Itálie a z pohledu epidemiologického velmi včas a adekvátně reagovat. Zároveň dokázal zabezpečit výborné fungování zdravotnictví, základní fungování ekonomiky a pokrytí základních potřeb občanů. Mnohé banky začaly zároveň velmi proaktivně vyhodnocovat situaci a začaly řešit svoje úvěrové pozice a situace jednotlivých klientů.

Stát zbytečně zabrzdil stavebnictví

Jsou segmenty, kde stát mohl reagovat podstatně lépe – například ve stavebnictví. Toto odvětví mohlo i v průběhu jarní vlny pandemie relativně fungovat a akcelerovat, a to i z důvodu velmi dobrého počasí. Paralelně s tím ale většina stavebních úřadů přešla do nouzových režimů, takže chyběla potřebná stavební povolení.

Stát nastoupil v oblasti ekonomické stimulace opatrněji a v mnohém později něž mnohé státy světa. Pomalá podpora pro OSVČ dostala mnohé lidi na mnoho týdnů do nelehké životní situace. Rozjezd jednotlivých garančních programů víceméně prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky vytvořil na tuto instituci bezprecedentní tlak. A navzdory neuvěřitelnému úsilí a pracovitosti lidí z ČMZRB tato banka prostě nebyla postavena na transakční zátěž, které dnes čelí. 

Unie potřebuje skvělé vedení a náplň

Je fér zmínit, že v porovnání s orgány Evropské unie reagovala vláda velmi pružně. Unie zde víceméně naprosto selhala a jen nahrála mnohým pochybovačům o smyslu evropského projektu. Velká škoda, protože je to skvělý projekt, ale potřebuje také skvělou náplň a skvělý leadership.

Česká republika je velmi otevřená ekonomika a je naprosto závislá na oživení globální poptávky. Zde nejsem velký optimista. Osobně očekávám jen velmi mírné oživení spotřebitelské poptávky, neboť mnozí lidé budou nyní ke svým výdajů přistupovat mnohem konzervativněji.

Podniky omezí své náklady a investice a tím dále budou tlačit na úroveň poptávky. Většina států již dnes nese masivní zadlužení a jejich prostor pro masivní investice, a tedy další udržitelné zadlužování je podstatně omezenější než v letech poslední krize 2008 a 2009.

Krize má očistit trh. Za jakou cenu?

Centrální banky USA, Japonska, ECB a centrální banky dalších zemí reagují další vlnou nízkých úrokových sazeb a tištěním peněz. Svět se ale bohužel stále plně nevzpamatoval z poslední finanční krize. Převládá vysoká zadluženost a bohužel přežily i podniky, které měl za normálních okolností zdravý a nepokřivený trh dávno očistit nebo zlikvidovat formou bankrotů a restrukturalizací.

Je velkou otázkou, zda tato pandemie bude využita ke zdravému pročištění trhu i za cenu většího poklesu ekonomiky, vyššího počtu bankrotů a rychlejšího nárůstu nezaměstnanosti s cílem vytvořit zdravé základy budoucího růstu. Na druhé straně krize je vždy prostorem pro průlomové inovace.

Jedno velké ponaučení z pandemie na závěr: digitalizace je nezastavitelná, a koho zastihla pandemie digitálně nepřipraveného, uvědomil si toto v plné nahotě. Platí to pro mnoho podniků, podnikatelů, ale i mnohé státní instituce.

Autor je soukromý investor a bývalý člen nejvyššího vedení společnosti Hewlett-Packard v USA