Dvě roušky na den, přestávky po skupinách na střídačku. Ministerstvo říká školám, jak otevřít

Školačka, ilustrační foto

Školačka, ilustrační foto Zdroj: škoda auto

Škola, ilustrační foto
Základní škola Antonína Čermáka na Praze 6, kde se objevila nákaza koronavirem.
3
Fotogalerie

Střední a základní školy i školky dostaly slíbené návody, jak zajistit obnovení výuky při dodržení zvýšených hygienických podmínek. Několikastránkové dokumenty řeší pohyb žáků při cestách, v areálech škol a ve společných prostorách. Pro všechny stupně zdůrazňují, že je žádoucí při pokračující epidemii koronaviru co nejvíce pobývat venku. Někteří ředitelé však postrádají více informací k organizaci výuky.

Manuály zveřejnil resort také na svých webových stránkách. „Ve společných a venkovních prostorách se mohou v lichých/sudých přestávkách střídat například třídy lichých/sudých ročníků. Pokud je to možné, doporučuje se trávit přestávky venku,“ zní jeden z pokynů pro základní a střední školy. Pro školky pak materiál uvádí, že žáci mají trávit co nejvíce času venku v jejich areálech.

Z manuálů plyne, že pro nejmenší děti, které by mohly mít logicky problémy s dodržováním opatření, platí benevolentnější pravidla. Malé děti tak například nebudou muset mít roušky ve společných prostorách, žáci základních a středních škol ano. „Všichni žáci i zaměstnanci školy nosí ve společných prostorách roušky. Každý žák bude mít s sebou na den minimálně 2 roušky a sáček na uložení,“ stojí v manuálu.

Vedení škol materiál od ministerstva k výuce původně čekaly už dříve a upozorňují na stále řadu nedořešených otázek důležitých pro zahájení výuky.

„Manuál jsme čekali již před dvěma týdny. Je řada pracovněprávních věcí, kterými se musíme zabývat a ministerstvo je neřeší. Do 7. května máme poptávat žáky na výuku, přitom v manuálu se píše, že si mohou vyučující z rizikových skupin vzít neplacené volno. Nebo při rozdělení žáků do skupin a výuce na dálku můžeme mít nedostatek učitelů,“ komentovala situaci ředitelka Základní školy Dolní Břežany Iva Fischerová.

Na další informace čeká také vedení středních a vyšších odborných škol. „Řešíme řadu záležitostí, jak zajistit chod maturit a absolutorií. Také postrádáme informace pro výuku na školách, které mají střední i vyšší vzdělávání zároveň,“ uvedl ředitel SPŠG a VOŠG Hellichova v Praze Radek Blahák.

Na základních a středních školách bude platit, že ve třídě může být maximálně 15 studentů, v lavici po jednom. K obnovení docházky dítěte budou muset rodiče vyplnit také čestné prohlášení, že v posledních dvou týdnech nemělo některé příznaky koronaviru.

„Nikdo nenutí žáky, aby se do 30. června vraceli k povinné školní docházce,“ připomněl nedávno ministr Robert Plaga (ANO), že povinná školní docházka se neobnovuje.

Harmonogram návratu do škol (výuka ve školkách podléhá rozhodnutí zřizovatelů, především obcí):

° od 11. května žáci 9. tříd základních škol, studenti závěrečných ročníků středních škol, konzervatoří a vyšších odborných škol

° od 25. května žáci prvních stupňů základních škol, většina mateřských škol

° nejdříve od 1. června možnost vykonání maturitních a závěrečných zkoušek, absolutorií