Pan Facebook podpořil své oblíbené restaurace. Pro běžnou rodinu v USA by šlo o ekvivalent jednoho dolaru

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Maurizio Pesce

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg s Priscillou Chanovou.
Mark Zuckerberg se svou ženou u bankomatu na Capri.
Facebook
Dohatsuten, ramen a japonská kuchyně
13
Fotogalerie

Osm restaurací regionu Bay Area v kalifornském San Francisku získalo neočekávaný dar. Majitel a tvůrce sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg s manželkou Priscillou Chanovou totiž každému ze svých oblíbených podniků věnovali 100 tisíc dolarů na překlenutí tíživé situace v době koronakrize. Dar v celkové výši 800 tisíc dolarů pomůže udržet restaurace během pandemie nad vodou. Hned ale schytal i kritické reakce.

Byť v milionářském resortu sto tisíc dolarů představuje solidní peněžní podporou pro každého z majitelů, pro Zuckerberga jde o drobné. Server Business Insider upozornil, že 800 tisíc dolarů je v poměru ke jmění manželů pro prominentní pár stejná suma jako pro americkou domácnost s mediánovým příjmem jeden dolar. 

Zajímavý je také výběr podniků. Jde o pestrou směsici od japonské ramen restaurace, přes zařízení zaměřující se na kantonskou kuchyni, mexické speciality či pizzerii. Vkus Zuckerberga a jeho ženy Priscilly můžete posoudit v galerii. 

„Vzhledem k tomu, že svět čelí nebývalé zdravotní a hospodářské krizi v důsledku COVID-19, Mark a Priscilla poskytli i mnoho dalších cílených darů v oblastech, kde mají smysluplný dopad,“ doplnil mluvčí a dodal, že společnost Facebook zároveň investuje na boj proti nemoci Covid-19 do různých startupů a institucí několik stovek milionů dolarů.

Podobně jako jako Zuckerberg s chotí reagují i další američtí miliardáři.  Například majitel internetové obchodní platformy Amazon Jeff Bezos a vlastník a šéf Twitteru Jack Dorsey. Ten poskytl miliardu dolarů do fondu na pomoc následkům koronaviru.