Kurzarbeit: místo náhrad mezd jen odpuštěné odvody, říká Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová Zdroj: Facebook - A. Schillerová

Ministryně financí Alena Schillerová
Ministryně práce Jana Maláčová
Ministryně financí Alena Schillerová, ministryně práce Jana Maláčová a epidemiolog Roman Prymula
Ministr dopravy a  průmyslu Karel Havlíček, ministryně financí Alena Schillerová a ministryně práce Jana Maláčová. Jana Maláčová
5
Fotogalerie

Vláda v současné době jedná o budoucnosti kurzarbeitového programu Antivirus, který zatím platí do konce května. Ministerstvo práce a sociálních věcí skrze něj přispívá firmám postiženým koronavirovou krizí na mzdy zaměstnanců a do budoucna počítá se snížením části odvodů. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) považuje příspěvky za administrativně příliš náročné, raději by náhradu mezd ukončila a firmám ulevila jinak.

„Možná by stálo za to zachovat princip, ale místo refundací a komplikovaných dokládání prostě na nějakou dobu prominout sociální pojištění. Podle mě by to bylo nejjednodušší,“ míní Schillerová.

„Klonila bych se k tomu, že pokud bychom úplně opustili systém kompenzací, tak bychom odpustili sociální odvody firem v celé výši 24,8 procenta,“ uvedla Schillerová. V rámci současného nastavení kurzarbeitu přitom mohou firmy získat od státu příspěvek ve výši 60 až 80 procent mzdy zaměstnance.

Šéfka rezortu práce Jana Maláčová (ČSSD) by uvítala, kdyby se firmám na nějakou dobu zcela prominuly sociální odvody, zároveň ale pokračovala možnost čerpat státní příspěvky na mzdy jako dosud. „Hledáme klíč, komu takto pomoci. V tuto chvíli se přikláním k variantě, aby se takto pomohlo malým a středním podnikům,“ řekla deníku E15 Maláčová.

Spíše než prominutí sociálních odvodů ale zřejmě projde jen jejich snížení. Vláda spolu s ekonomy a zástupci tripartity jedná o nastavení programu. A poslední návrh hovoří o snížení odvodů na pětinu pro firmy, kterým klesly v posledních třech měsících tržby o třicet procent. Státní podpora v čase koronaviruStátní podpora v čase koronaviru|E15

Pokračování stávající podpory a zároveň možnost snížení odvodů prosazují také zástupci zaměstnavatelů, a to až do konce srpna. „Podniky budou mít v následujících měsících problémy různého charakteru,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj.

„Proto by firmy měly mít možnost si podle své situace u kurzarbeitu vybrat jeden z více možných nástrojů. Aktuálně tedy mezi příspěvkem na mzdu a odpuštěním části odvodů,“ dodal.

Podobně mluví odboráři, podle kterých by se měl také změnit způsob vyplácení příspěvku. Firmy nyní dostanou peníze od státu až potom, co zaměstnancům mzdy vyplatí.

„Považujeme za daleko lepší než vymýšlení komplikace přes sociální pojištění, aby firmy dostávaly náhradu mezd jako zálohovou platbu dopředu,“ řekl deníku E15 šéf odborářů Josef Středula.

„Výhodou je rychlost a likvidita, až poté se záloha vyúčtuje. Prostě a jednoduše peníze dostanou firmy předem,“ poznamenal.

Jak funguje program Antivirus

V programu Antivirus se rozlišují dva režimy A a B. V režimu A stát dorovnává firmám 80 procent náhrady mezd lidí, kteří jsou v karanténě nebo nemohou pracovat kvůli nařízenému uzavření provozů. Platí to do 39 tisíc korun superhrubé měsíční mzdy. Režim A postupně s otevíráním obchodů a restaurací skončí.

režimu B stát nahrazuje mzdy pracovníků firem, jejichž podnikání postihl výpadek surovin a lidí či pokles poptávky. Stát přispívá na mzdy až do výše 60 procent, a to do 29 tisíc korun superhrubé mzdy.

Peníze se poskytují za období od 12. března do konce května.

Aktuálně se jedná o režimu C, kde půjde o snížení sociálních odvodů.

Kolik zatím stát vyplatil na náhradě mezd v rámci kurzarbeitu:

Celkem podáno žádostí: 59 334

Schváleno žádostí: 52 027

Počet podpořených zaměstnanců: 486 693

Vyplaceno: 3,9 miliardy korun

Pramen: MPSV, data k 15. 5. 2020