Nová, temnější předpověď: desetina obchodní výměny EU se světem se letos vypaří

Nové automobily čekající na nakládku v německém přístavu Bremerhaven

Nové automobily čekající na nakládku v německém přístavu Bremerhaven Zdroj: Reuters

Hodnota obchodu zemí Evropské unie se zbytkem světa v letošním roce poklesne o 868 miliard eur, neboli o více než deset procent. Vyplývá to z nového odhadu Evropské komise, který je výrazně pesimističtější než dřívější předpověď z poloviny dubna.

Vývoz zboží a služeb z EU klesne o 9 až 15 procent, v absolutních číslech o 282 až 470 miliard eur. Dovoz propadne o 11 až 14 procent, což odpovídá rozmezí od 313 od 398 miliard eur.

Evropská komise vychází z předpokladu, že globální obchod klesne o 10 až 16 procent. V oběhu jsou přitom i mnohem pesimističtější odhady. Světová obchodní organizace na začátku dubna předpověděla propad mezinárodního obchodu až o 32 procent.

Samotná prognóza Komise je výrazně horší než předpověď Bruselu z poloviny dubna, kdy se očekával pokles obchodu o 525 miliard eur. Vývoz z EU měl podle tohoto odhadu poklesnout o 9,2 procenta, dovoz o 8,8 procenta.

Evropská komise chce do obnovy unijní ekonomiky po pandemii koronaviru vložit 750 miliard eur. Půl bilionu eur z této sumy částky, kterou si Komise plánuje bezprecedentně vypůjčit na finančních trzích, budou přímé platby, zbylých 250 miliard úvěry.

Prezidenti a premiéři zemí EU budou o návrhu na vytvoření fondu obnovy jednat na summitu 19. června. Už nyní ale návrh naráží na odpor některých členských států, mezi kritiky se řadí i český premiér Andrej Babiš.