Povinné nošení respirátorů platí už jen v dopravě, nemocnicích a v domovech důchodců

Roušky pomáhají vevnitř i v davech venku.

Roušky pomáhají vevnitř i v davech venku. Zdroj: Blesk:Tonda Tran TONDA TRAN

Respirátory.
Respirátory.
3
Fotogalerie

Nošení respirátorů je povinné už pouze v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách. Na ostatních místech není nutná žádná ochrana dýchacích cest. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) minulý týden uvedl, že pokud bude pokračovat příznivý vývoj pandemie koronaviru, skončí v dubnu nutnost nosit respirátory úplně.

Kde se musí nosit respirátory:

  • veřejná doprava (MHD, autobusy, vlaky, lanovky, taxíky,...)
  • zařízení sociálních služeb (domovy pro seniory, stacionáře,...)
  • zdravotnická zařízení (nemocnice, u lékaře,...)

Respirátory nyní zůstávají povinné například ve vlacích, MHD, autobusech a vozech taxislužeb, nutné jsou také v kabinách lanovek. Ze zařízení sociálních služeb se dál nosí v domovech pro seniory, domovech pro osoby se zdravotním postižením, domovech se zvláštním režimem určených pro osoby s demencemi a v týdenních stacionářích nebo dalších odlehčujících sociálních službách v pobytové formě.

Video placeholde
Koronavirus: Varianta Omikron • Videohub

Na těchto místech rovněž zůstávají v platnosti výjimky z nošení respirátorů například pro předškolní děti, osoby s poruchou intelektu či mentálních schopností, hospitalizované, klienty pobytových sociálních služeb nebo řidiče veřejné dopravy. Nemusí je nosit také lidé, kteří mají lékařem potvrzeno, že jim to jejich zdravotní stav neumožňuje. Nutné nejsou ani po dobu konzumace jídla.

První případy nákazy novým typem koronaviru se v ČR objevily 1. března 2020. Zejména respirátory byly na začátku epidemie vyprodané, obtížně se sháněly i roušky, které si proto lidé šili doma z látek. Povinnost zakrývání nosu a úst byla spolu s vývojem epidemie opakovaně zmírňovaná a znovu zpřísňovaná. Respirátory nejméně třídy účinnosti FFP2 nebo jiné ochrany dýchacích cest stejné účinnosti, například nanoroušky, jsou povinné od 1. března loňského roku.