„V“ křivka platí. Ekonomika se rychle vzpamatuje, trvají na svém bankéři z Morgan Stanley

Kontejnerový terminál v přístavu Keelung na Tchaj-wanu

Kontejnerový terminál v přístavu Keelung na Tchaj-wanu Zdroj: Reuters

Ocelárna ThyssenKrupp v Duisburgu
Kamiony přepravující ropu v Texasu. Ropný průmysl patří k odvětvím, která koronavirová krize zasáhla nejsilněji.
Rafinerie Totalu ve francouzském městě Donges
Ocelárna Liberty Ostrava
5
Fotogalerie

Pandemie koronaviru nebude pro světovou ekonomiku takovou ranou, jak mnozí předvídají, očekává ve své poslední analýze banka Morgan Stanley. Na předkrizovou úroveň se podle ní hospodářství vrátí v letošním čtvrtém čtvrtletí. Mnoho ekonomů a institucí přitom očekává mnohem pomalejší návrat k předkrizovému stavu.

„V naše dřívějším tvrzení, že zotavení světové ekonomiky bude mít tvar písmene V, máme nyní vzhledem k nedávným překvapivým datovým skokům vzhůru a akcím politiků ještě větší důvěru,“ uvedli ekonomové banky v pololetním výhledu.

Banka Morgan Stanley tak nadále očekává hlubokou, ale krátkou recesi. Ve druhém čtvrtletí podle ní ekonomika meziročně klesne o 8,6 procenta a nejpozději v prvním čtvrtletí roku 2021 poroste o tři procenta.

Hospodářství podle banky výrazně pomáhá mohutná podpora ze strany vlád i centrálních bank, která navíc v nejbližší době neustane.

Riziky, která by mohla tento výhled změnit, jsou podle Morgan Stanley možná druhá vlna viru nebo zdlouhavý vývoj vakcíny proti němu. „V našem základním scénáři předpokládáme, že na podzim přijde druhá vlna, ale bude zvladatelná a vyústí jen v selektivní karantény,“ uvedli autoři analýzy. Této scénář také předpokládá, že vakcína bude široce dostupná nejpozději v létě 2021.

V pesimistickém scénáři banka očekává, že ve druhé polovině roku se svět opět začne striktně uzavírat podobně jako na jaře. Výsledkem by byl opětovný pád do recese.

Očekávání Morgan Stanley odporují mnoha dalším prognózám vývoje globální ekonomiky. Mezinárodní měnový fond v dubnu předpověděl pro letošní rok tříprocentní pokles světového hospodářství a minulý týden naznačil, že jeho nová předpověď očekávaná na konci června bude ještě pesimističtější. Světová banka očekává pokles o 5,2 procenta, což by znamenalo nejhlubší recesi od druhé světové války.

Proslulý ekonom Nouriel Roubini, přezdívaný pro své pochmurné předpovědi Doktor Zkáza, nedávno v rozhovoru pro BBC řekl, že problémy vyvolané útlumem hospodářství kvůli koronaviru mohou trvat celou dekádu. Výkon ekonomiky bude postupovat ve tvaru písmene U, nebo dokonce blíže ke tvaru L, což představuje hlubší depresi, očekává Roubini.