Doktor Zkáza varuje: Světová ekonomika bude v depresi možná až deset let

Profesor Nouriel Roubini varoval před prodloužením hospodářského poklesu a pomalým zotavením z pandemie.

Profesor Nouriel Roubini varoval před prodloužením hospodářského poklesu a pomalým zotavením z pandemie. Zdroj: Profimedia.cz

Profesor Nouriel Roubini varoval před prodloužením hospodářského poklesu a pomalým zotavením z pandemie.
Nouriel Roubini
3
Fotogalerie

Zadlužení globální ekonomiky bude dál růst a problémy vyvolané útlumem hospodářtví kvůli koronaviru mohou trvat celou dekádu. V rozhovoru pro BBC to řekl ekonom Nouriel Roubini, přezdívaný pro své pochmurné předpovědi Doktor Zkáza.

„I když se globální ekonomika z dopadu koronaviru letos zotaví, může zavládnout bezprecedentní recese,“ řekl ekonom, který, předvídal již finanční krizi v roce 2008, a to dříve než jiní. „Během globální finanční krize trvalo asi tři roky, než výroba prudce poklesla,“ řekl programu BBC Talking Asia. Nyní byl pád mnohem rychlejší.

Výkon ekonomiky bude postupovat ve tvaru písmene U, nebo dokonce blíže ke tvaru L, což představuje hlubší depresi, očekává profesor Roubini. Zotavení ve tvaru písmene U znamená, že ekonomikat klesá a poté se po delší době stagnace znovu obrátí vzhůru. Vývoj ve tvaru písmene L je ještě drastičtější – startuje prudkým poklesem a zotavení trvá mnohem delší dobu.

Na vině má být obrovský úbytek pracovních míst, který pandemie vyvolala jak v bohatých, tak v chudých zemích světa. „Místa, která jsou pryč, se vracejí jen částečně. Navíc s nižšími mzdami,“ řekl s tím, že pro průměrného pracujícího člověka se zvětší nejistota ohledně zaměstnání a mzdy.

Jeho varování přichází ve chvíli, kdy počet případů nakažených nemocí COVID-19 globálně dosahuje pěti milionů, přičemž mnoho zemí předpokládá podzimní návrat vlny infekce. Proto se snaží znovu otevřít své ekonomiky. To je podle profesora klíčový faktor v tom, zda se ekonomický růst dokáže rychle vrátit na předkrizovou úroveň.

„Obchody můžete otevřít, ale otázkou je, zda se vrátí zákazníci. Většina obchodních center v Číně je stále prázdná. Německé obchody jsou otevřené, ale kdo chce jít ven a nakupovat,“ pokládá si řečnickou otázku Roubini.

U rozvíjející se Asie však profesor vidí lepší vyhlídky než ve vyspělých ekonomikách. Mezi USA a Čínou vzroste napětí a mnoho asijských zemí si bude muset podle ekonoma vybrat mezi dvěma supervelmocemi. „Čína i USA se zeptají zbytku světa: Jste se mnou, nebo proti? Buď používáte moje systémy, můj 5G, mé technologie, moji robotiku. Nebo je používáte od soupeře. Proto se svět více rozdělí,“ předpovídá.