Výrobce pánských oděvů Blažek požádal o moratorium, soud mu vyhověl

Robert Vano při focení kolekce oděvů Blažek

Robert Vano při focení kolekce oděvů Blažek Zdroj: Blažek

Boj proti koronaviru těžce dopadl na českou oděvní značku Blažek. Firma městskému soudu v Praze podala návrh na vyhlášení tříměsíčního mimořádného moratoria a soudce jí vyhověl, uvádí se v insolvenčním rejstříku.

V důsledku pandemie a nouzového stavu byl Blažek nucen zavřít na několik měsíců všechny prodejny. „Zaznamenal citelný pokles tržeb. On-line prodej zboží nemohl dlužníkovi ani částečně vykompenzovat ztráty, neboť jedním z jeho hlavních přínosů je zejména osobní přístup a doplňkové služby, které nebylo možno v období nouzového stavu ani částečně aplikovat,“ píše se v návrhu.

Společnost deklaruje 125 zaměstnanců a obrat za poslední účetní období ve výší 455 milionů korun. Firma píše, že se pokusí provoz podniku v době platnosti moratoria stabilizovat.

Ladislav Blažek, majitel značky, v květnovém rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že propad tržeb bude módní byznys provázet až do konce roku.

Firma funguje od roku 1997. V minulosti zkoušela vsadit mimo jiné na známé tváře a spolupracovala například s Leošem Marešem. Blažek má podle informací na svém webu 21 obchodů v Česku a osm na Slovensku.

Díky moratoriu nemohou věřitelé po dlužníkovi žádat splácení jeho dluhů. Podle zákona trvá moratorium tři měsíce, cílem je vyhnout se konkurzu nebo jinému řešení insolvence.

Moratorium je jedním z opatření zavedených v souvislosti s šířením koronaviru. Po třech měsících ho soud může prodloužit o další tři měsíce. K tomuto kroku již sáhly tento týden i další firmy, letecké společnoti České aerolinie a Smartwings nebo cestovní kancelář Firo-tour.