Bitcoin nakonec překonal i hranici 50 tisíc dolarů

Bitcoin prožívá mimořádný rok.

Bitcoin prožívá mimořádný rok. Zdroj: profimedia

Kurz kryptoměny bitcoin se po několika marných pokusech v úterý po poledni přehoupl přes cenovku 50 tisíc dolarů za jednu digitální minci. Od začátku roku si bitcoin připisuje více než 70 procent. 

Bitcoin se dostal až na 50 584 dolarů, vzápětí však jeho cena zamířila prudce dolů. V řádu minut kryptoměna oslabila o 1300 dolarů. Hranice 50 tisíc dolarů v posledních dnech představovala cenový odpor, který několikrát odolal.

„Bitcoin zdražuje v důsledku rostoucího zájmu zavedených firem finančního světa, jako je Mastercard, právě o bitcoin a kryptoměny obecně. Jeho cenu pohání vzhůru třeba i fakt, že kanadský regulátor v těchto dnech posvětil vznik prvního burzovně obchodovaného fondu, který bude investovat přímo do bitconů, nikoli nepřímo, do derivátů,“ uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. 

Ten také doplnil, že hlavním impulsem pro růst ceny bitcoinu se stala informace z minulého týdne, kdy vyšlo najevo, že automobilka Tesla investovala do bitcoinu půldruhé miliardy dolarů.  

Poptávka po bitcoinech se prudce zvyšuje i v České republice. Za celý loňský rok se v Česku prodaly kryptoměny asi za čtyři miliardy korun, což je o třetinu více než v roce předchozím.

V lednu byl zájem ve srovnání s prosincem nejméně dvojnásobný, meziročně se poptávka zvýšila téměř pětkrát, ukázaly údaje společnosti Bitstock.com a serveru Kurzy.cz.

Aktuální kurz bitcoinu: