Bitcoin se po téměř třech letech blíží prolomení svého rekordu

Logo bitcoinu

Logo bitcoinu Zdroj: profimedia

Umělecká instalace s tematikou bitcoinu v ruském Jekatěrinburgu
Kryptospekulanti se snaží čekání na údajně nevyhnutelné prolomení historického maxima zkrátit i pomocí tematické módy.
3
Fotogalerie

Cena kybernetické měny bitcoin poprvé po téměř třech letech překonala hranici 19 tisíc dolarů (420 300 korun). Je tak blízko svého rekordu, který činí 19 666 dolarů. Od začátku letošního roku si nejznámější kryptoměna připsala zhruba 160 procent, z toho jen za tento měsíc už zpevnila téměř o 40 procent, uvedla agentura Reuters.

Zájmu o bitcoin nahrává poptávka po rizikovějších aktivech díky nebývalým fiskálním a měnovým stimulům, které mají pomoci zmírnit ekonomické dopady pandemie. Za růstem ceny je ale podle analytiků i hlad po aktivech, která jsou považována za odolná vůči inflaci. Investoři také očekávají, že kryptoměny se stanou obecně přijímaným aktivem.

Dnes cena bitcoinu podle serveru Yahoo Finance vzrostla o více než čtyři procenta na 19 048 dolarů. Později kryptoměna část zisků smazala a obchodovala se těsně pod 19 tisíc dolarů.

Bitcoin za 12 let své existence zažil závratný růst i prudký pokles. Jeho trhy však zůstávají ve srovnání s tradičním akciemi a dluhopisy velmi netransparentní.

Letošní růst bitcoinu přiměl některé investory k závěru, že za rok by mohla jeho cena stoupnout více než pětinásobně a dostat se na 100 tisíc dolarů. Skeptici však varují, že je to čistě spekulativní aktivum.

„Poslední růst bitcoinu byl způsoben nedostatkem likvidity na straně nabídky, zejména pak na burzách,“ uvedl manažer investičního fondu zaměřeného a kryptoměny ARK36 Jacob Skaaning. Upozornil, že objem bitcoinů na obchodních platformách se kvůli vysoké poptávce snížil.

Analytici také upozorňují, že od roku 2017, kdy růst ceny bitcoinu podpořili drobní investoři, už trh vyzrál. Nyní kryptoměny lákají větší a institucionální investory.

Menší digitální měny, které se obvykle pohybují v tandemu s bitcoinem, po prudkém růstu v posledních dnech také nabírají dech. Druhá největší kryptoměna ethereum dnes mírně oslabuje, v pondělí však vystoupila nejvýše od června 2018. Ethereum nyní čeká upgrade blockchainové sítě, který by ji měl zrychlit a přilákat více uživatelů. Třetí největší měna ripple posílila skoro o dvě procenta, v pondělí se ocitla nejvýše za dva a půl roku.