NA TISÍC PROCENT: Bitcoin z portfolia E15 posílil téměř na dvojnásobek. A nastává dilema

Redakce E15 sestavila experimentální portfolio; neslouží jako investiční doporučení.

Redakce E15 sestavila experimentální portfolio; neslouží jako investiční doporučení. Zdroj: E15

Kryptoměny prodělaly v listopadu explozivní růst, což výrazně svědčí experimentálnímu investičnímu portfoliu, které sestavila redakce E15. Na řadu držitelů digitálních mincí včetně nás by teď mohly přijít choutky část virtuálního jmění prodat.

Taková úvaha je namístě už jenom proto, že od redakčního pořízení bitcoinu, etheru a cardana letos v červnu hodnota první jmenované kryptoměny vzrostla o osmdesát procent. Posílení bitcoinu se sice dalo po prodělaném halvingu (půlení) čekat a dalo se o něm intenzivně fantazírovat, ale nikoho nenechá v klidu, když se snění stane realitou.

Strategie pro kryptoportfolio E15 je ale od začátku daná: držet digitální měny ideálně až do konce aktuálního čtyřletého cyklu bitcoinu tak, aby se podařilo těžit z případného naplnění těch optimističtějších prognóz. Ty bitcoinu přisuzují cenovku přes sto tisíc dolarů.

Neuškodí si ale stanovenou strategii opakovat jako mantru. Samozřejmě platí, že každý se nachází v jiné situaci a má od kryptoměn jiná – nejen finanční – očekávání. Předem stanovená strategie v ideálním případě slouží i jako hráz před nechtěnou záplavou emocí: opojné euforie v případě bull runu, skličující deprese během propadu trhu.

Z našeho portfolia bychom ale s největší pravděpodobností mnoho neprodávali ani v případě nastavení méně radikálně HODLerské strategie. Na redakční velehostinu stejně není covidová doba nejlepší…

Jakou strategii zvolit? Napoví video v investiční poradně E15 Premium:

Na vážnější notu: za zmínku stojí i zhodnocení takzvaných altcoinů, tedy jiných kryptoměn, než je bitcoin. V našem případě ethera a cardana. Ano, jejich celková hodnota rovněž výrazně vzrostla (+ 50 procent), ale za bitcoinem stále zaostávají o třicet procentních bodů.

Přitom během poslední velké kryptománie před třemi roky to byly právě méně rozšířené digitální měny, které dokázaly už tak spektakulární výnosy bitcoinu zastínit.

Tohle, absence větších front laiků před bitcoinmaty a podle analytiků také odlišná struktura kryptoměnového trhu než v roce 2017 naznačují, že bitcoin a spol. možná přece jen mají svůj vrchol stále ještě před sebou.

Kdy nastane a na jaké hladině, to samozřejmě nikdo neví. Současné tempo růstu ale přece jen nemůže vydržet věčně a korekce je vysoce pravděpodobná. Tak šťastnou ruku a pevné nervy.