Bitcoin se vyplatí nakupovat v době největších propadů, cenové dno lze ale odhadnout stěží

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Kryptoměny E15
Kryptoměna Bitcoin, ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Nákup bitcoinu se pro řadu spekulantů jeví atraktivně v souvislosti s mohutným propadem jeho ceny. Co od sázky na kryptoměny čekat, na co si dát pozor a jakou strategii zvolit?

Zavedená investiční poučka radí nakupovat, když v ulicích teče krev. Jde o obrazné vyjádření situace, kdy cena aktiv letí mohutně dolů a trhy zachvátila panika.

Právě taková doba může představovat mimořádně lukrativní obchodní příležitost. Stačí „jen“ mít hotovost a pevné nervy. A správně odhadnout, kdy se v tomto případě bitcoin přiblížil svému cenovému dnu, jakkoliv to je zrovna v případě vysoce volatilních kryptoměn mimořádně obtížné.

Bitcoin jako investice

Potenciálním majitelům kryptoměn ale může dodat odvahu například vývoj kurzu bitcoinu na jaře loňského roku. Také tehdy se virtuální měna vzpamatovala z propadu, který v porovnání s předtím dlouho obvyklými hodnotami dosahoval padesáti procent. Na přelomu let 2018 a 2019 se kurz bitcoinu propadl až těsně nad tři tisíce dolarů.

Pro řadu spekulantů představoval pád poslední kapku po setrvalém propadu z rekordních 20 tisíc dolarů, na které bitcoin vyšplhal prosinci 2017. Na trhu panovala kapitulace. Kdo ale šanci k nákupu využil, odměny se dočkal brzo. Už v dubnu začala cena kryptoměny výrazně růst, nejšťastnější spekulanti se tedy během ani ne šesti měsíců dočkali výnosů v řádu stovek procent.

Cena bitcoinu jako riziko i šance

Kdo měl odvahu a štěstí, mohl vydělat i na probíhajícím cenovém masakru bitcoinu.

V noci na pátek 13. března jeho cena sletěla až na 3700 dolarů, aby se krátce poté vrátila na 5500 dolarů. Kdo zachytil dno, mohl se dočkat padesátiprocentního zisku.

Aktuální cenu bitcoinu sledujte zde:

Aktuální situace na trhu kryptoměn je však jiná než v minulých letech. Bitcoin odstartoval rok 2020 skvěle, pak ale doplatil na všeobecný kolaps finannčích trhů v důsledku pandemie koronaviru. Řada spekulantů potřebovala v první řadě hotovost na pokrytí svých ztrát, a tak se zbavovala všeho, co mělo aspoň trochu cenu.

Bitcoin navíc ve finančním světě stále platí v první řadě za rizikovou investici, nikoliv ekvivalent zlata, jak jeho propagátoři rádi opakují. Je tedy „první na ráně“ pro všechny, kdo chtějí minimalizovat své investiční riziko, jak už dříve upozornil jeden z nejznámějších propagátorů kryptoměn Andreas Antonopoulos.

Bitcoin a investiční strategie

Zejména nováčci by se měli držet osvědčené rady a za kryptoměny utratit jen tolik peněz, kolik si mohou dovolit ztratit.

Poměrně osvědčenou strategií je nakupovat bitcoin v pravidelných intervalech za pevně stanovenou částku.

Chcete být o dění ve světě kryptoměn informováni pravidelně?Připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 >>>

Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

Jeho nabyvatel se tak nemusí stresovat, že se mu nepodařilo nalézt nejvhodnější příležitost k nákupu. Pravidelně rozloženými nákupy dojde ke zprůměrování nákupní ceny.

Každý ze spekulantů se ale drží vlastní strategie. Další možností je přikupovat kryptoměnu jen v případě větších jednorázových poklesů (například o 15 a více procent za den) a následně ji uprodávat v momentě, když její cena od doby nákupu vzrostě například o třetinu.

Řada držitelů bitcoinu navíc spoléhá na to, že blížící se půlení (halving) povede k alespoň částečnému zotavení jeho ceny. Dojde totiž ke snížení množství nově vznikajících „mincí“ na polovinu, což přispěje k vyšší vzácnosti bitcoinu – a to navíc v době, kdy státy v důsledku pandemie koronaviru uvolňují monetární politiku. Vedle stále „devalvovanějších“ standardních měn se tak bitcoin může jevit jako výjimečně „tvrdé oběživo.“

Jak koupit bitcoin či jiné kryptoměny

Ke spekulaci na růst cen virtuálních měn stačí i poměrně malé částky. Například bitcoin si není nutné kupovat celý, ale stačí i jeho malá část. Nejmenší jednotkou bitcoinu je jeden satoshi. Způsobů nákupu bitcoinu, etheru a spol. existuje více, využít lze například i speciální bitcoinmaty. Nejvhodnější metodou je ale i vzhledem k pandemii koronaviru využít on-line směnárny a burzy.

Návod, jak koupit (nebo prodat) kryptoměny, čtěte zde >>>