Krypto-graf týdne: „Půlení“ už proběhlo, bitcoin odepsal 50 procent. A může být hůř

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia, e15

Kryptoměny E15
2
Fotogalerie

Ceny kryptoměn sletěly volným pádem. Nejrozšířenější bitcoin odepsal přes padesát procent ze svých letošních maxim, propadl se chvílemi až ke 4000 dolarům. A jiné virtuální mince na tom rozhodně nejsou lépe.

V mezitýdenním srovnání spadnul kurz bitcoinu o téměř 40 procent. Pád v posledních dnech byl nejprudším za posledních sedm let. Nejznámější kryptoměna funguje od roku 2009.

Druhé nejrozšířenější virtuální mince, ether, odepsaly za sedm dní ještě o deset procentních bodů více než bitcoin. V dosavadní pětileté historii etheru podobný armageddon ještě nenastal.

Každého spekulanta nyní zajímá, kam až mohou kryptoměny klesnout – pokud si rovnou neodpoví, že až na nulu. Tomu zatím minimálně v případě bitcoinu nic nenasvědčuje, obzvláště v kontextu toho, že bolestivé výkyvy jsou jeho pevnou součástí.

Průkazný je v tomto směru pohled na jeden z ukazatelů nálady na trhu, takzvaný Crypto Fear & Greed Index mapující kromě cenových pohybů i sentiment kryptoměnové komunity na sociálních sítích.

Latest Crypto Fear & Greed Index

Ten se nyní pohybuje na hodnotě 10, tedy v pásmu extrémního strachu. Dvouletá historie indexu ukazuje, že lze jít ještě níže.

K sestupu pod číslovku 10 došlo vždy v souvislosti s pádem z lokálních cenových maxim bitcoinu – nejprve v únoru 2018 po předchozím růstu na 20 tisíc dolarů za virtuální minci a poté loni v srpnu. Krátce předtím kryptoměna nakrátko vyšplhala až na 13 tisíc dolarů.

Zejména u bitcoinu má ještě vzácnost podtrhnout blížící se halving (půlení), i když část kryptonadšenců ironicky dodává, že půlení už proběhlo.

Ale trochu jinak, než si všichni přáli. Očekávali snížení nabídky nových mincí o padesát procent, ne poloviční redukci hodnoty bitcoinu.

Chcete mít o skocích kryptoměn včasný přehled?Připojte se do facebookové skupiny Kryptoměny E15 >>>

Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

Kdo měl mimochodem štěstí a odvahu, mohl na nynějším kryptomasakru solidně vydělat. V noci na pátek na některých burzách bitcoin sestoupil až na 3800 dolarů, během pátečního poledne ale už stál necelých šest tisíc dolarů.

Vedle takové divočiny blednou i pády hlavních světových akciových indexů. Naopak vyniká neregulovaná povaha bitcoinu – obchodování s ním běží globálně, 24 hodin denně sedm dní v týdnu. Bez žádných přestávek kvůli korekci ceny. Už jen tím (stále ještě) láká spekulanty.

Tomu odpovídá i denní objem obchodů s kryptoměnami. Podle aplikace Delta dosahuje celková hodnota zobchodovaných „mincí“ kolem 250 miliard dolarů, před 24 hodinami bylo toto číslo o polovinu nižší.

Ale nejen tradery nyní bitcoin zaujal. Nízké ceny bitcoinu si všiml i Edward Snowden, který na Twitteru uvedl, že ho po delší době kryptoměna láká k nákupu.

Ti vůbec nejpřesvědčenější držitelé bitcoinu se utěšují představou, že globální koronavirová disrupce donutí vlády a centrální banky k takovým monetárním a fiskálním veletočům, vedle kterého nakonec kryptoměny i se svými zdrcujícími výkyvy budou připomínat ostrov stability.

Pokud ale bitcoin a spol. něčím vynikají, tak je to nepředvídatelnost. V dobrém i ve zlém smyslu slova.