Bitcoin se zřítil, cena kryptoměny klesla o téměř deset tisíc dolarů

Salvadorský prezident Nayib Bukele využil poklesu ceny bitcoinu k nákupům kryptoměny.

Salvadorský prezident Nayib Bukele využil poklesu ceny bitcoinu k nákupům kryptoměny. Zdroj: profimedia

Cena nejznámější kryptoměny bitcoin výrazně klesla, podle záznamů na specializovaném webu CoinDesk odepsala v jeden moment až deset tisíc dolarů , když nakrátko spadla na 42 921 dolarů (919 771 korun). Její pohyb kopíruje i druhá největší kryptoměna ether. Během úterního rána se ale kurz bitcoinu pohyboval kolem 45 500 dolarů. To je o sedm tisíc dolarů méně v porovnání s úterkem. Pokles nastal poté, co Salvador oficiálně přijal bitcoin coby státní měnu.

V mezidenním srovnání bitcoin nyní ztrácí 13 procent, ether ještě o procentní bod více. Kolem 16 procent odepisují i digitální měny, které v posledních měsících zářily nejvíce - cardano a solana.

Salvadorský prezident Nayib Bukele oznámil, že jeho země cenového poklesu využila a nakoupila dalších 150 bitcoinů celkem asi za sedm milionů dolarů. Před zavedením bitcoinu jako platidla Salvador koupil 400 bitcoinů za asi 20 milionů dolarů.

Server BBC poznamenal, že zavedení bitcoinu jako oficiální měny v Salvadoru vedle nadšení provázejí také obavy. Jeden z průzkumů také ukázal, že mnoho lidí si takový krok nepřálo.

"Na sociálních sítích kolovaly přes víkend obavy, že podobný propad by mohl po salvadorské premiéře nastat. Někteří investoři zřejmě nakupovali bitcoin v souvislosti s očekáváním toho, co přijetí nové státní měny v Salvadoru udělá s kurzem kryptoměny. Když se implementace zákona stala skutečností, prodali," popisuje pro Bloomberg analytik společnosti Oanda Corp. Edward Moya. 

Nynější pokles kryptotrhu přichází po delším období růstu. Od konce července bitcoin posílil o těměř 75 procent. Řada spekulantů se proto mohla rozhodnout vybrat část zisků. 

Kryptoměny nejsou jen bitcoin. Seznamte se s Ethereem:

Video placeholde
Videoprofil Etherea • Videohub