Cena bitcoinu je nejstabilnější za více než rok, počty plateb ale klesají

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Bitcoin dosud charakterizovaly mimo jiné i obrovské výkyvy ceny, ta je ale zejména poslední týden relativně stabilní.

Kurz virtuální měny se pohybuje zhruba v rozmezí 6250 a 6600 dolarů, poměrně klidně ale vypadá cenová hladina nejrozšířenější kryptoměny celé prázdniny. Za celý červenec její volatilita dosáhla kolem tří procent. Naposledy byla cena bitcoinu podobně umírněná v květnu loňského roku, připomíná poradenská firma Diar Research. Současně však uvádí, že ani za této situace počet bitcoinových plateb neroste, ba naopak – je nejnižší za dva roky.

Popsané skutečnosti interpretuje Diar tak, že se bitcoin stává obětí vlastního úspěchu. Poté, kdy v loňském roce téměř zdvacetinásobil svou cenu, přitáhl ve své historii bezprecedentní masovou pozornost. "Jenže to samo o sobě vedlo k tomu, že pro tuto chvíli bitcoin funguje spíše než jako platidlo coby zcela nový druh aktiv pohrávající si s nervy investorů," uvádí společnost.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední světová kybernetická měna. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl ovlivňovat, ani vlády a centrální banky.