Cena měla stoupat, ale mánii kolem Solany zchladila technická havárie a pád kurzu

Logo Solany

Logo Solany Zdroj: profimedia

Jen co se kryptohit posledních měsíců dostal do povědomí širší veřejnosti, narazil na technické problémy. Blockchain Solana tento týden zaznamenal výpadek, který trval téměř celý den. Část analytiků ale obavy z budoucnosti projektu mírní a ceně tokenu SOL předpovídá mohutný růst na znatelně vyšší úrovně. Více v aktuálním krypto-grafu týdne.

Profiluje se jako blockchain schopný zpracovávat velký objem transakcí mimořádně rychle, přesto Solana narazila na své limity. Náhlý nápor řádově snad stovek tisíc požadavků nezvládla a začala se štěpit. Problém zašel tak daleko, že správci sítě museli restartovat síť.

Odstávka trvala zhruba sedmnáct hodin. Blockchain je přitom dimenzován až na 65 tisíc transakcí za sekundu, což je srovnatelné s kapacitou, kterou uvádí karetní společnost Visa.

Aktuální cena SOL:

Podle některých expertů ale výpadek nepředstavuje fatální problém a souvisí s tím, že Solana má do definitivně odladěné verze daleko.

„Disponuje několika zajímavými technickými vymoženostmi, ale realisticky vzato, tento blockchain nebyl ještě plně prověřen v ostrém provozu. Jsme nejspíš svědky toho, jak se projevuje experimentální povaha technologie tohoto blockchainu,“ míní podle agentury Bloomberg Strah Savic ze společnosti FRNT Financial. Vývojáři Solany současně slibují, že během příštích týdnů vydají podrobnou analýzu, co se s blockchainem stalo.

Podle spoluzakladatele konkurenčních projektů Ethereum a Polkadot Gavina Wooda ovšem události posledních dní ukázaly, že ačkoli uzavřená množina serverů pohánějících Solanu může rychle fungovat, oproti dobře zabezpečené decentralizované síti neobstojí.

Trable Solany navíc mohly znervóznit spekulanty a přispět k tomu, že cena tokenu SOL, který Solanou obíhá, odepsala za poslední týden zhruba čtvrtinu. Jde zároveň o korekci mohutného růstu kryptoměny během posledních týdnů, kdy SOL posílil na více než dvojnásobek. Žádná jiná virtuální měna z první desítky největších podle tržní kapitalizace neoslabila za posledních sedm dní o více než deset procent.

Držitele SOL ale bude spíše zajímat, kam se bude kurz během příštích měsíců ubírat. Některé předpovědi jim mohou skýtat útěchu. Spoluzakladatel společnosti Mercuryo Greg Waisman vidí kryptoměnu koncem roku na úrovni 500 dolarů.

„Růst Solany se vyvíjí podobným směrem, jakým šlo Ethereum a Binance Coin. Prognóza 500 dolarů se v případě Solany nakonec může ještě ukázat jako konzervativní,“ vysvětlil Waisman portálu Cointelegraph. Ještě konzervativnější cenový odhad zastává šéf českého fondu Rockaway Blockchain Viktor Fischer. SOL by podle něj mohl vystoupat na 350 dolarů.

Podívejte se, jak funguje Ethereum. Právě tento projekt chce Solana překonat:

Video placeholde
Videoprofil Etherea • Videohub