Krypto-graf týdne: Spekulanti houfně stahují bitcoiny z burz

Bitcoinová peněženka

Bitcoinová peněženka Zdroj: Michaela Szkanderová

Vývoj počtu bitcoinů na burzách zachycuje žlutá křivka
2
Fotogalerie

Na účtech kryptoměnových burz leží nejmenší množství bitcoinových mincí za 21 měsíců, upozornila analytická společnost Glassnode. Svědčí to o optimistické náladě jejich držitelů, soudí portál CoinDesk. Čím méně bitcoinů leží na burzách, tím méně jich lze během okamžiku prodat.

Pro bitcoinové spekulanty je lákavější stáhnout si virtuální mince k sobě do peněženky na dlouhodobé držení, než s nimi denně obchodovat na burze, vyplývá ze statistiky.

Na on-line kryptoburzách se teď nachází kolem 2,6 milionu bitcoinů. To je výrazně méně než před brutálním březnovým výprodejem virtuálních měn letos v březnu (na burzách tehdy bylo 2,9 milionu bitcoinů). Respektive výrazně méně než loni v létě (2,8 milionu mincí), kdy hodnota nejrozšířenější kryptoměny dosáhla ještě vyšších cifer než letos. Vývoj počtu bitcoinů na burzách zachycuje žlutá křivkaVývoj počtu bitcoinů na burzách zachycuje žlutá křivka|Glassnode

Odpovídají tomu i průměrné denní objemy obchodů s bitcoiny. Z letošního vrcholu v podobě března, kdy se zobchodovaly mince za 60 miliard dolarů, spadlo toto číslo až na nynějších 22 miliard, doplňuje server Decrypt.

Podle analýzy investiční společnosti Grayscale nyní řada držitelů kryptoměn volí v předtuše výrazných cenových pohybů vyčkávací taktiku.

Sooučasné období fond přirovnává k začátku roku 2016, tedy k době předcházející mohutnému vzestupu ceny bitcoinu až na rekordních dvacet tisíc dolarů za minci o rok později.

Grayscale věří, že výraznému zhodnocení bitcoinu napomůže období mimořádně uvolněné monetární a fiskální politiky. Část odborníků, například hlavní ekonom skupiny Roklen Dominik Stroukal, ale před zjednodušeným vnímáním bitcoinu coby digitálního zlata varuje.