Miliardář Munger se opřel do bitcoinu. Slouží vyděračům a únoscům, tvrdí

Miliardář a investor Charlie Munger

Miliardář a investor Charlie Munger Zdroj: Profimedia

Charlie Munger (vpravo) je dobrý přítel dalšího miliardáře a investora Warrena Buffetta.
2
Fotogalerie

Americký miliardář Charlie Munger, který je blízkým spolupracovníkem legendárního investora a filantropa Warrena Buffetta, ostře kritizoval nejznámější kryptoměnu bitcoin. Vývoj kolem této kryptoměny označil za „nechutný a v rozporu se zájmy civilizace“. Informoval o tom server televize CNBC.

Munger se dále opřel do makléřské společnost Robinhood Markets, která láká zákazníky na možnost obchodovat na burze bez poplatků. Buffett tyto drobné investory označil v sobotu na výroční valné hromadě společnosti Berkshire Hathaway za „gamblery“.

„Samozřejmě, že nenávidím úspěch bitcoinu,“ uvedl sedmadevadesátiletý Munger. „Nevítám měnu, která je tak užitečná pro únosce, vyděrače a další. Nelíbí se mi ani, jak se přesouvají miliardy dolarů do rukou někoho, kdo vymyslel nový finanční produkt z ničeho,“ dodal.

Munger je místopředsedou správní rady Buffettovy investiční společnosti Berkshire. Bitcoin kritizuje už delší dobu, mimo jiné kvůli extrémním cenovým výkyvům a nedostatečné regulaci. V únoru Munger například uvedl, že cena bitcoinu až příliš kolísá, než aby mohla sloužit jako platidlo.

Cena bitcoinu se v polovině dubna vyšplhala na rekordních téměř 65 tisíc dolarů, následně však sestoupila pod 50 tisíc dolarů. Dnes odpoledne se bitcoin podle údajů obchodní platformy Bitstamp prodával zhruba za 58 500 dolarů. Od začátku letošního roku si tak připisoval téměř 100 procent.

Buffett na valné hromadě konstatoval, že Robinhood přilákal mnoho lidí, kteří pouze hazardně sázejí na krátkodobé pohyby cen. Munger tento fenomén považuje za „od podstaty špatný“. Obchodní model, v němž Robinhood vydělává na předávání dat o transakcích velkým firmám z Wall Street, označil už dříve za nečestný. Robinhood podle něj právě proto zákazníky povzbuzuje k co nejvíce obchodům a k riziku.

„Pokud nás loňský rok něco naučil, pak to, že lidé už mají dost všech Warrenů Buffettů a Charlieů Mungerů, kteří se chovají, jako by byli jedinými orákuly investování,“ reagoval Robinhood na svém blogu. „Nebudeme v Robinhoodu sedět s rukama v klíně, když takto uráží obyčejné lidi, kteří se rozhodli dostat pod kontrolu své finanční životy,“ dodala.

„Stará garda si nepřeje, aby průměrní Američané měli váhu na Wall Street, a tak se uchýlila k urážkám. Budoucnost je různorodější, poučenější a budou ji pohánět technologie, které mají moc urovnávat rozdíly,“ uvedla společnost Robinhood v prohlášení, jež poskytla serveru CNBC.

Robinhood se letos podílel na obchodním šílenství drobných investorů, kteří reagovali na výzvu skupiny ze sociální sítě Reddit k obchodům s určitými akciemi. Tyto obchody připravily o velké peníze hedgeové fondy. Firma pak dočasně omezila obchody s akciemi firmy GameStop a dalších.