V Česku díky nekončícímu kryptomasakru výrazně zlevnily grafické karty

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz.

Kryptograf týdne vychází pravidelně každý pátek na E15.cz. Zdroj: E15

Masivní propad hodnoty kryptoměn s sebou nese i některé velmi zajímavé vedlejší efekty. Ocenit by je mohli zejména nadšenci do počítačových her. Výrazně klesají ceny nejvýkonnějších grafických karet, přes které lze těžit druhou nejrozšířenější kryptoměnu ether a řadu dalších.

Pokles výnosnosti těžby kryptoměn přispívá k tomu, že z grafických karet typu Radeon RX či GeForce RTX není už tak nedostatkové zboží jako loni. „Těžím rok a z prvotní investice 30 tisíc dolarů jsem zatím dostal zpět jen pět tisíc dolarů,“ popisuje agentura Bloomberg strasti kanadského těžaře Mikea Lama. A to je podle Bloombergu ether vůbec to nejvýhodnější, co lze nyní ve světě digitálních měn těžit.

Podobné příběhy teď potenciální zájemce o mining odrazují od investic do strojů s výkonnými grafickými kartami. Jak ještě uvedla agentura Bloomberg, nVidia, výrobce karet GeForce, prodává na sekundárním trhu typu aukcí přes eBay o 50 procent méně hardwaru než ještě před pár měsíci. Více se ale kalifornská firma k tématu nechtěla vyjadřovat.

Jak funguje hlavní kryptoměna, kterou lze těžit přes grafické karty:

Video placeholde
Základy fungování Etherea • Videohub

Trend je nicméně patrný i na vývoji cen v českých e-shopech. V porovnání se situací ještě před necelým půl rokem lze nyní při nákupu grafických karet ušetřit klidně i přes deset tisíc korun. Více v aktuálním kryptografu týdne.

Technologické servery typu Minerstat, Techradar či Tom’s Hardware zmiňují jako vhodnou volbu pro těžbu etheru grafické karty GeForce RTX 3060 Ti, RTX 3070 Ti či Radeon RX 6800 XT. U posledních dvou jmenovaných hi-end modelů musí zájemce počítat s cenovkou přes 20 tisíc korun, zároveň je u nich patrný také nejrazantnější pokles.

Cena Radeonu RX 6800 XT spadla z únorových 39 tisíc na 26 tisíc korun, v případě GeForce RTX 3070 Ti jde o pětitisícový pokles. Ovšem i model 3060 Ti údajně vykazující dobrý poměr ceny a výkonu zlevnil o několik tisíc: z 21 na 17. Ukazují to časové řady průměrných cen dle produktového vyhledávače Heureka.

Kdo by chtěl „slev“ využít a zkusit vydělat na dolování etheru, musí počítat s rychle se zavírajícím oknem příležitostí. Na podzim má blockchain Ethereum přejít na systém ověřování transakcí, který už nebude vyžadovat poměrně energeticky náročnou těžbu.

Mineři ale začínají ve své aktivitě ustávat už nyní, jak naznačuje vývoj hashrate, tedy celkového výpočetního výkonu zapojeného do těžby. Za poslední měsíc klesl o dvacet procent, vyplývá z dat portálu Coinwarz.

Kromě etheru lze přes grafické karty těžit například také parodický dogecoin či plně anonymní monero. Obecně však platí, že méně rozšířené digitální měny podléhají ještě větším cenovým výkyvům než dominantní dvojice na kryptotrhu ve složení bitcoin a ether.