0:0. Pro Spartu nový výsledek

Hokejistům Sparty se povedla nevídaná věc. V jednom týdnu sehráli dva zápasy, v jejichž základní hrací době nepadl gól.

Ten výsledek se v hokejové extralize objevuje jednou, maximálně dvakrát za sezonu. Někdy ani to ne. Pražská Sparta od vzniku samostatné české extraligy ještě 0:0 nikdy nehrála. Až teď. A to hned dvakrát během jednoho týdne.
Minulé úterý v pražském derby se Slavií, v neděli s Kladnem. V obou případech si bonusový bod za vítězství na nájezdy či v prodloužení připsal soupeř.
Hokej bez branek diváky ze sedadel nezvedá. Vždyť na stadion chodí právě kvůli gólovým akcím. „Je nám jasné, že pro diváky to není příliš atraktivní. Ale náboj zápasu vždy určují oba soupeři, ne pouze jeden. Těžko můžeme hrát atraktivně, když tak nehraje i druhý tým,“ podotýká kouč holešovického celku Josef Jandač.

Vliv Komety

Důležitou roli sehrála v obou zápasech brněnská Kometa. Byš nepřímo. „Slavia byla v situaci, kdy v předchozím zápase dostala od Brna devět gólů. Takže úporně bránila, nemohla si dovolit, aby se to opakovalo. A my jsme si při přechodu na menší hřiště taky dávali pozor na všechny náznaky útoků. V tomhle zápase ten výsledek opravdu mohl vyplynout z taktiky obou týmů,“ připouští Jandač. Zároveň připouští, že bezbrankový výsledek byl i dílem náhody. „Šance na vstřelení gólu na obou stranách určitě byly,“ podotýká.
A bezbranková remíza s Kladnem? I v té mělo prsty Brno. „U Kladna to bylo naopak. To nasázelo Brnu osm gólů a pořádně ho to nakoplo, jako by jim narostla křídla. Po většinu zápasu jsme tahali za kratší konec, nedokázali jsme se prosadit. I když jsme měli také velké šance, stačilo jednu z nich proměnit a bylo to úplně jinak,“ přemýšlí sparťanský trenér.
Jedno ale mají oba zápasy společné. „Vždycky záleží na prvním gólu. Jakmile padne, začnou padat další. Jenže když nepadne ani ten první, je to problém,“ tvrdí Jandač.

Body jsou to hlavní

Týmy za výsledek 0:0 berou stejně bodů, jako kdyby utkání po šedesáti minutách divoké přestřelky skončilo třeba 7:7.
„V téhle fázi soutěže jsou pro nás samozřejmě body to hlavní. Až jich uhrajeme dost, můžeme se zaměřit na nějakou hokejovou krásu. Ale to teď nehrozí,“ říká Jandač. O to víc jej mrzí, že oba duely nakonec Spartě přinesly jen bod. „Kdybychom v obou případech dokázali urvat i druhý, určitě by to pro nás bylo příjemnější,“ dodává.
Přesto pro něj může být příjemný pohled na tabulku. Sparta se po nepříliš vydařeném úvodu vyšvihla do nejvyšších pater a pohybuje se mezi prvními pěti týmy. „Nějaké cíle jsme si nedávali, ale pokud se chceme dostat do nejlepší šestky, musíme v každé čtvrtině získat alespoň dvacet bodů. Teď jsme jich získali pětadvacet, což je dobré. Kdyby nám to někdo řekl před začátkem soutěže, beru to všemi deseti. Ale mohlo jich být i víc,“ přitakává Jandač.
Ten přišel v létě do Sparty a začal po loňské neúspěšné sezoně budovat nové mužstvo. „Tým si pomalu sedá, pořád hledáme svoji tvář. A program je náročný, vždyť za říjen máme třináct zápasů. Někdy prostě přijdou takové zápasy, že se nedaří, jako proti Kladnu,“ uzavírá Jandač, jehož tým ještě po uzávěrce Sedmičky čekala dohrávka prvního kola na ledě Plzně.