Afrika prozáří táborské divadlo

Žirafa pohlíží na výlov jihočeského rybníka. Výstava obrazů Radu Tesaro v Táboře je pestrá jako autorčin život.

Loni v prosinci strávila tři týdny v africké Zambii a od té doby má zase hlavu plnou exotických barev. Výstavní síň Divadla Oskara Nedbala v Táboře ukazuje výběr jejích olejomaleb z posledního roku. Do konce února je to skvělá příležitost, jak poznat autorčinu tvorbu. V galerii převažují africké motivy, a to jak divoká zvířata, tak krajiny a portréty. Protiváhou jsou čtyři obrazy z jižních Čech, kde výtvarnici zaujali třeba rybáři při výlovu. Exotika je ale v přesile.

„Afrika mě nepřestává inspirovat, pořád mám z čeho čerpat. Motivuje mě i to, že se lidem africká témata líbí. Hlavně pozitivní energie teplých barev a to, že jsou obrazy veselé. Navíc ke zvířatům má vztah skoro každý,“ vysvětluje dvaatřicetiletá Radu Tesaro.

Jejím otcem je proslulý kytarista, hudební skladatel a pedagog Milan Tesař, takže odmala hrála na klavír v lidové škole umění. Po maturitě odjela do světa a delší čas žila v Německu, Kanadě a na Novém Zélandu. Například Německo procestovala po boku bluesmana, s nímž hrávala na piano i na ulicích. Podílela se tam také na renovaci bluesového klubu, designu jeho interiéru a nástěnných malbách.

Pak se vdala do Zambie za výtvarníka, který její obrazy hodně ovlivnil, stejně jako prostředí plné barev. „Všude je spousta květin a stromů obalených fialově nebo růžově, lidé chodí krásně barevně oblékaní,“ shrnuje své pocity žena, která prý na začátku své malířské dráhy používala hlavně šedou. V Africe tvořila a vystavovala téměř pět let a po rozvodu se s dcerou vrátila zpátky do Prahy.

Vztah k jižním Čechám získala díky chalupě na Jindřichohradecku, kde často pobývá a maluje. Teď hlavně Afriku, ale v plánu má i další krajiny a také kolekci věnovanou Praze.

V Táboře vystavuje poprvé, předtím mohli lidé vidět její díla například v Českých Budějovicích, Pluhově Žďáru či Soběslavi. Afrika jí otevírá svět. Koncem loňského roku měla výstavu v Londýně, letos se představí ve Vídni a snad i v Paříži.