Amazon chce pro drony vlastní vzdušný prostor

Dron (ilustrační foto)

Dron (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0:

Amazon učinil další krok v začlenění dronů do doručování svých zásilek. Největší internetový obchod na světě na konferenci Národního úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) navrhl, aby část vzdušného prostoru nad USA byla vyhrazena pouze pro bezpilotní letouny.

Amazon v publikovaných materiálech ukazuje několik možností, jak začlenit drony do vzdušného prostoru. Pravidla pro používání dronů už delší dobu připravuje také americký úřad pro letectví (FAA).

Podle Amazonu by měla být zavedena bezletová zóna mezi 122 a 152 metry. Ta by měla oddělovat drony od oblastí, ve které se pohybují letadla a helikoptéry. V blízkosti letišť by se pak drony neměly vyskytovat vůbec.

Amazon však navrhuje novinku, a to rozdělit vzdušný prostor na dvě rychlostní zóny. Od 61 metrů do 122 metrů by měla fugnovat vysokorychlostní zóna, ve které se budou drony pohybovat během přesunu od prodejce k zákazníkovi.

Vzdušný prostor podle AmazonuVzdušný prostor podle Amazonu | Repro CNN.com

Amazon v rámci svého programu Prime Air vyvíjí bezpilotní letouny schopné dosáhnout rychlosti 80 kilometrů za hodinu a automaticky se vyhýbat překážkám. Firma doposud letouny testovala mimo Spojené státy, píše agentura Reuters.

Americké zákony v současnosti komerční provoz bezpilotních letadel nedovolují. FAA však kvůli rostoucímu zájmu ze strany firem i jednotlivců pracuje na nových pravidlech pro používání bezpilotních letounů pro komerční i rekreační účely. Návrh pravidel nicméně musí projít veřejnou diskuzí, takže se očekává, že přijetí jeho konečné podoby potrvá minimálně rok.