Amazon chce u Prahy třetí centrum

Sklad Amazonu v německém Grabenu

Sklad Amazonu v německém Grabenu Zdroj: Anna Vackova, E15

Záměry největšího světového e-shopu Amazon jsou v Česku větší, než se dosud vědělo. K dosavadním plánům na výstavbu dvou velkých distribučních skladů a jednoho již fungujícího centra pro vrácené zboží přibude ještě minimálně jedno logistické centrum, zjistil deník E15 z několika spolehlivých zdrojů. Bude to opět středisko pro vrácené zboží, ale větší, než které už od loňska funguje v Dobrovízi u Prahy.

Horkým kandidátem je průmyslová zóna v Pavlově u rychlostní silnice R6. Projekt tamního skladového komplexu počítá s výstavbou sedmi hal o celkových 131 tisících metrech čtverečních. Amazonu by se to ideálně hodilo. Navíc na dohled od Dobrovíze, kde v pátek začala výstavba distribučního skladu Amazonu, a kousek od letiště.

Zónu v Pavlově vlastní developer Immorent z rakouské skupiny Erste, tedy sesterská firma České spořitelny. Projekt, který má už i stavební povolení, je nyní na prodej. „Velký zájem o Pavlov má společnost Panattoni,“ řekl jeden ze zdrojů. Právě Panattoni umístila Amazon do obou lokalit v Dobrovízi. „Amazon usilovně hledá pozemek na budovu o čtyřiceti až padesáti tisících metrech čtverečních a s Pavlovem to dává logiku,“ dodal zdroj.

Amazon ani Panattoni zájem o Pavlov přímo nepotvrdily. „V České republice je hodně lokalit, které jsou pro nás velmi zajímavé,“ řekl deníku E15 viceprezident Amazonu pro Evropu Tim Collins. „Chceme expandovat, sledujeme různé příležitosti, ale dokud něco není podepsané, jako by to nebylo,“ uvedl šéf tuzemské Panattoni Pavel Sovička.
Druhé středisko pro takzvanou reverzní logistiku bude ještě větší než to současné, které má 25 tisíc metrů čtverečních. To znamená z dlouhodobého pohledu minimálně dalších tisíc pracovních míst.

V pátek odstartovaný projekt distribučního skladu je ovšem ještě větší. Jeho plocha se blíží stu tisícům čtverečních metrů. Zástupce Amazonu při pátečním slavnostním zahájení stavby distribučního skladu vnesl jasno do různých čísel, která se objevovala o počtu zaměstnanců. Až se tento budovaný velký sklad rozjede naplno, budou v něm pracovat dva tisíce stálých pracovníků. A například před Vánoci se k nim připojí ještě další tři tisícovky brigádníků. Když se k tomu přidá ještě plánovaný druhý distribuční sklad a dvě reverzní centra, bude pro Amazon v Česku dělat až 12 tisíc lidí.

Tim Collins: Česko může mít i další sklady Amazonu

Plány Amazonu na vybudování distribučních center v Česku dostaly v posledním roce řádně na frak. Globální hráč ale kvůli tomu na srdce Evropy nezanevřel. Viceprezident firmy pro Evropu Tim Collins naopak v rozhovoru s deníkem E15 a dalšími novináři podtrhl strategický význam Česka pro Amazon.

Viceprezident Amazonu pro Evropu Tim CollinsViceprezident Amazonu pro Evropu Tim Collins | Anna Vackova, E15

E15: Hledáte teď v České republice kromě Dobrovíze další lokalitu pro váš byznys? Brno je definitivně mimo hru?

Amazon je rychle rostoucí společnost, a proto se neustále díváme po nových lokalitách. Obecně řečeno máme v hledáčku nejlepší místa v celé střední Evropě. Co se však týče konkrétního projektu v Brně, ten jsme již opustili.

E15: Po zkušenostech z Brna jste tedy na Česko nezanevřeli?

Česká republika je pro nás úžasný trh, a to z různých důvodů. Má výbornou infrastrukturu, dobrou zaměstnaneckou základnu, je blízko našim stávajícím trhům. Je to zkrátka místo, kde chceme působit dlouhodobě.

E15: Potřebujete mít sklady jen blízko větších měst, nebo jsou možné i jiné lokality?

Provozujeme řadu různých zařízení. Mezi největší patří distribuční centra, jedno z nich bude také v Dobrovízi. Centra potřebujeme mít co nejblíže městům s dostatečným zásobníkem pracovní síly. Pak ale máme další budovy, které už tolik zaměstnanců nepotřebují, a můžeme je tudíž umístit i do jiných lokalit. Jde například o logistické uzly nebo třídicí centra.

E15: Může být některý z těchto dalších provozů Amazonu umístěný v Česku?

V tuto chvíli nemáme nic, co bychom mohli oznámit. Potenciálně ale ano, mohou být i v České republice.

E15: Budete v českých logistických centrech Amazonu tolerovat odbory?

Nejde o to, jestli u nás odbory budou nebo ne. Důležité je mít takové kanály, přes které bude hlas zaměstnanců slyšet a my od nich budeme mít zpětnou vazbu.

E15: Má už Amazon nějaký termín, kdy začne prodávat také přímo českým zákazníkům?

Stále platí, že žádné datum ještě není. Naším dlouhodobým cílem ovšem je, abychom prodávali všem lidem v Evropě.