Amazon se připravuje na nákupní horečku, přijme 70 tisíc zaměstnanců

Nákupní horečka v USA

Nákupní horečka v USA

Největší internetový obchod světa Amazon se v předstihu začal chystat na Vánoce. Firma v USA přijme 70 tisíc nových zaměstnanců, ve srovnání s loňskými svátky totiž očekává nárůst poptávky. Tisíce zaměstnanců by mohly zůstat i po Vánocích.

Amazon letos kvůli vrcholu sezóny ve Spojených státech najme o 40 procent více zaměstnanců než loni. Dalších 15 tisíc lidí hledá ve Velké Británii, ve srovnání s minulými svátky to představuje nárůst o polovinu.

Stejně jako loni mohou někteří z nich počítat s tím, že u Amazonu nezůstanou jen několik měsíců. „Letos jsme zatím natrvalo přijali sedm tisíc sezónních zaměstnanců a předpokládáme, že další tisíce přibudou po těchto svátcích,“ prohlásil viceprezident Amazonu Dave Cark.

Internetový obchod přijímal zaměstnance i během finanční krize, kdy ostatní propouštěli. Od roku 2008 firma v USA vytvořila více než 40 tisíc nových pracovních míst.

Amazon má v USA 20 tisíc stálých zaměstnanců, zbylé najímá na kratší dobu podle poptávky. Obchod má po celém světě 89 logistických center. Akcie firmy od začátku roku posílily o 24 procent v očekávání vysokých prodejů, úspěch firmy ale do značné míry závisí právě na tržbách z vánočních nákupů. Ty tvoří okolo 35 procent každoročních příjmů firmy.

Před Vánoci shánějí zaměstnance i další američtí retailoví obři. Řetězec Macy's hledá 83 tisíc lidí, americká jednička Wal-Mart přijme 55 tisíc zaměstnanců a jeho největší rival Kohl's 50 tisíc sezónních pracovníků. Lídři trhu tak sice najmou více zaměstnanců než v minulých letech, podle personální agentury Challenger, Gray & Christmas ale celková poptávka po sezónních zaměstnancích zřejmě klesne.

Se svými logistickými centry chce Amazon expandovat i do střední Evropy. Jak už dříve informoval deník E15, již potvrzená je stavba areálu nedaleko pražského letiště, Amazon se nyní rozhoduje mezi dvěma konkrétními lokalitami. Kvůli sporům se zaměstnanci v Německu ale Amazon nakonec v regionu zřejmě otevře další logistická centra. Hned tři by mohla vyrůst v Polsku, další zřejmě vznikne u Brna.

Jakub Pelikán: Hala pro Amazon je prestižní záležitostí. Přežijeme ale i bez ní