Amazon věří Číně, obchod s aplikacemi má připravit půdu pro Kindle

Čtečka knih Amazon Kindle 5

Čtečka knih Amazon Kindle 5 Zdroj: E15 Stepan Bruner

Americký internetový obchod Amazon posiluje svou pozici v Číně. Firma na největší mobilní trh světa přichází s internetovým obchodem s aplikacemi pro operační systém Android.

Amazon, kteří v Číně v prosinci otevřel obchod elektronickými knihami, spustil nový web během víkendu. V obchodě nabízí bezplatné i placené aplikace. Čínští majitelé telefonů s Androidem přitom měli dosud k dispozici jen obchod Googlu, nabízející pouze aplikace zdarma.

Největší internetový obchod světa je první západní společností, která v Číně nabízí placené aplikace pro Android. Jak uvedl mluvčí Amazonu Billy Huang, firma najala vývojáře, aby připravili další aplikace určené přímo pro místní trh.

Nový obchod Amazonu ale musí soupeřit se stovkami místních webů, které nabízejí jak placené, tak bezplatné aplikace, které jsou často kradené. Na rozdíl od nich ovšem nabízí jistotu, ze stažené soubory nebudou zavirované, což patří mezi časté zkušenosti čínských mobilních uživatelů.

Amazon dokázal v posledním čtvrtletí loňského roku obsadit jen tři procenta čínského internetového trhu, na němž se za tuto dobu protočilo 169 miliard juanů (536 miliard korun). Podle analytiků si Amazon otevřením nového obchodu připravuje půdu pro to, aby na čínský trh mohl uvést čtečky knih a tablety Kindle.

Petr Koubský: Světový hypermarket na české návsi